Facturile la utilități, greu de descifrat. Ce costuri „ascunse” plătim în fiecare lună

Publicat: 26 10. 2016, 12:23
Actualizat: 31 10. 2016, 15:44
Certificatul verde este un titlul ce atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. El se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie electrica pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
 
 
Concret, de certificarele verzi nu scapă nimeni. Companiile care furnizează energie electrică sunt obligate să achiziționeze certificatele verzi deoarece trebuie să aibă o anumită cota de energie regenerabilă din energia livrata consumatorilor. Conform legii, este obligatorie separarea facturării certificatelor verzi de prețurile energiei electrice, scrie Business Magazin.
 
Să trecem la factura de gaz, unul din motivele care pot da dureri de cap în această perioadă. Cum se calculează factura? Dar de ce plătim atât de mult?
 
Din 2008, facturarea consumului de gaze se face în funcție de conținutul de energie al gazelor naturale. Cu alte cuvinte, nu plătim metri cubi de gaz consumat, ci puterea calorică a acestora. Facturarea puterii calorice și nu, pur și simplu, a volumului de gaz consumat, presupune achiziționarea de centrale termice de apartament performante, dacă vrem să beneficiem cât mai mult de căldura gazului livrat. Cazanele de ultimă generație sunt, însă, destul de costisitoare.
 
Cum se facturează? Energia consumată rezultă prin înmulțirea volumului de gaze consumate cu acea putere calorifică superioară. Iar puterea calorifică este dată de transportator. Pe factura de gaz, la rubrica „date contor” sunt informații importante în funcție de care se construiește factura individuală. Și anume: este valoarea acestui PCS (puterea calorifică superioară), este cantitatea exprimată în metri cubi, cantitatea în kilowați/oră și, de asemenea, modul de calcul al consumului în kilowați/oră.