Financial Times: China modifică profilul INVESTIȚIILOR în America Latină pentru a face față competiției cu Occidentul

Publicat: 22 01. 2024, 17:33

China și-a redirecționat investițiile în American Latină, orientându-le spre sectoare strategice precum mineralele, tehnologia și energia regenerabilă, în contextul contestării Statelor Unite și Europei în conflictele economice ale secolului 21, conform cotidianului Financial Times.

Reducerea accentului plasat asupra proiectelor costisitoare de infrastructură intervine în contextul în care noile investiții în regiune sunt în scădere, dar Statele Unite și Europa sunt preocupate de competiția tot mai mare exercitată de China pentru obținerea supremației economice.

Scăderea nivelurilor investițiilor nu a reflectat lipsa de interes a Chinei pentru America Latină, ci faptul că Beijingul se concentrează mai mult pe domenii tehnologice și strategice, arată un raport elaborat de Institutul Dialogul Inter-American.

În medie, investițiile directe ale Chinei în statele din America Latină au fost de 14,2 miliarde de dolari pe an în perioada 2010-2019, dar au scăzut la o medie de 7,7 miliarde de dolari în 2020 și 2021 și la 6,4 miliarde de dolari în 2022.

”Datele noastre arată o redirecționare a investițiilor chineze spre sectoare specifice din America Latină și din zona Caraibelor”, afirmă Margaret Myers, co-autor al raportului elaborat de institutul cu sediul în Washington.

”Multe dintre aceste noi domenii prioritare ale Chinei sunt descrise de China ca fiind «noua infrastructură», un termen care vizează telecomunicațiile, tehnologiile și tranziția energetică, domenii esențiale pentru strategia de creștere economică a Beijingului”, subliniază raportul.

Conform documentului, Beijingul a făcut investiții totale de 187,5 miliarde de dolari în America Latină și în Caraibe în intervalul 2003-2022.

Brazilia a atras cele mai multe investiții chineze din America Latină în 2022, cu un volum de 78,6 miliarde de dolari, o cotă de 42% din total. Următoarele locuri sunt ocupate de Peru, Mexic, Argentina și Chile.

În acest context, oficiali din cadrul Administrației Joe Biden au avertizat constant guvernele statelor latino-americane despre pericolele asociate dependenței de investițiile chineze, evocând riscuri de securitate, capcane ale datoriilor suverane și posibilitatea utilizării porturilor comerciale în scopuri militare.

Însă mulți oficiali guvernamentali din regiune au denunțat eșecul Statelor Unite de a oferi produse la prețuri competitive.

Anul trecut, Uniunea Europeană a lansat în regiune inițiativa Poarta Globală, anunțând proiecte de 45 de miliarde de euro (49 de miliarde de dolari) în domeniile tranziției ecologice și transformărilor digitale.

Foto: Profimedia

Citește și:

Liderul opoziției din Israel îi cere lui Netanyahu negocieri pentru organizarea ALEGERILOR anticipate