FINANCIAL TIMES: Scăderea creditării în zona euro spulberă speranțele privind relasarea economică

Publicat: 27 02. 2024, 16:00

Creditele bancare acordate sectorului privat din zona euro au scăzut pentru prima dată în cinci luni, semnalând persistența încetinirii activităților economice, în contextul în care dobânzile mari continuă să restricționeze cererea, informează cotidianul Financial Times.

Banca Centrală Europeană (BCE) a raportat o scădere cu 12,2 miliarde de euro, în ianuarie, a creditelor acordate sectorului privat din zona euro, primul declin începând din august 2023.

Creșterea anuală a împrumuturilor acordate sectorului privat, cu excluderea titlurilor de obligațiuni, a încetinit de la peste 7% la jumătatea anului 2022 la doar 0,4% luna trecută. Economia zonei euro are o creștere slabă, după ce a stagnat în cea mai mare parte a anului 2023.

Analiștii economici cred că dobânzile mari, fixate de BCE pentru stabilizarea inflației, continuă să afecteze cererea pentru credite bancare destinate familiilor și companiilor, ceea ce probabil va avea ca efect stagnarea activităților zonei euro la începutul anului.

”Dobânzile mari au zdrobit cererea de credite pentru firme și familii”, afirmă Neville Hill, analist la grupul de consultanță Hybrid Economics, sugerând că cifrele privind inflația și cererea internă arată că Banca Centrală Europeană ”a înăsprit exagerat” politica monetară.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a afirmat luni, în Parlamentul European, că actuala politică monetară strictă are efecte clare asupra stabilizării inflației.

”Actualul proces dezinflaționist este de așteptat să continue, iar Consiliul Guvernatorilor trebuie să aibă încredere că această abordare ne va duce în mod sustenabil la ținta de 2%. Vom continua să urmărim o abordare dependentă de date în determinarea nivelului adecvat și al duratei politicii restrictive, ținând cont de perspectivele inflației, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde.

Banca Centrală Europeană va analiza în sesiunea din martie posibilitatea reducerii dobânzii de referință, dacă datele economice vor fi favorabile, deși relaxarea politicii monetare este puțin probabilă.

”În martie vom avea cea mai mare cantitate de date, iar unele date ne-ar putea spune să discutăm despre reducerea dobânzilor chiar din martie. Nu spun că este probabil acest lucru, dar trebuie să fim deschiși”, a afirmat vineri Mario Centeno, guvernatorul Băncii Portugaliei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

Inflația în zona euro a scăzut de la vârful de 10,6%, atins în octombrie 2022, la 2,9% în decembrie 2023 și la 2,8% în ianuarie 2024. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, la jumătatea lunii ianuarie, menținerea nivelului dobânzii de referință, semnalând că, în contextul fluctuațiilor inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt la 4,50%, 4,75% și 4,00%.