Decizie: Guvernul îngheață punctul de pensie, nu acordă voucherele de vacanță și gratuitățile pentru studenți. Mai multe sporuri sunt abrogate

Redactor:
Cezar Amariei
Decizie: Guvernul îngheață punctul de pensie, nu acordă voucherele de vacanță și gratuitățile pentru studenți. Mai multe sporuri sunt abrogate

Guvernul a decis joi seară adoptarea unei Ordonanțe de Urgență prin care elimină o serie de beneficii ori sporuri acordate unor categorii sociale sau profesionale. Cât privește valoarea punctului de pensie, ea va fi neschimbată în acest an.

Actul normativ era necesar pentru a permite adoptarea bugetului național, anunțată pentru o altă ședință de Guvern, ce va avea loc vineri.

În nota de fundamentare a OUG se invocă „obligația Guvernului de a conduce politica fiscal – bugetară în mod prudent, pentru a gestiona resursele şi obligațiile bugetare” dar și Recomandarea Consiliului din 3 aprilie 2020, în vederea încetării situației de deficit public excesiv din România.

Printre alte argumente vehiculate se numără faptul că pentru perioada 2021 –2023 se impune o „construcţie bugetară responsabilă şi credibilă, evitarea politicilor prociclice, crearea de spațiu fiscal, vital în economii emergente în vremuri cu incertitudini și piețe financiare ușor schimbătoare, pentru evitarea deteriorării stabilității financiare, a evaluării riscului suveran, a finanțării și dinamicii economiei și pentru susţinerea din partea mediului de afaceri și a partenerilor externi”.

În acest context, Guvernul a decis menținerea punctului de pensie la 1.442 de lei în 2021. Abia începând cu anul viitor valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Cine mai poate folosit voucherele de vacanță

În anul 2021, autoritățile și instituțiile publice nu acordă vouchere de vacanță. Personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională pot însă deconta serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică aflată pe teritoriul României, în limita a 1.450 de lei pentru un salariat.

În cazul lor, ordonanța prevede că „decontarea sumelor reprezentând servicii turistice cuvenită în anul 2020 se poate efectua și pentru serviciile prestate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021 de orice structură de primire turistică aflată pe teritoriul României, în limita valorică a diferenței dintre limita valorică prevăzută pentru anul 2020 și cuantumul decontat efectiv personalului pentru serviciile prestate acestuia în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020”.

Fără sporuri pentru funcționari și gratuități de transport pentru studenți

Actul normativ mai stabilește abrogarea prevederilor legale prin care a fost instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

Studenţii în vârstă de până la 26 de ani beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Articolul de lege care acorda gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a va fi abrogat.

 

 

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Povestea incredibilă a cerșetoarei care a devenit campioană europeană pentru România: `Am fost săracă de...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce avere are Cozmin Gușă. A strâns foarte mulți bani în ultimii ani
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide