FMI: Economia mondială rămâne rezilientă, dar productivitatea este lentă, iar tensiunile geopolitice generează FRAGMENTARE

Publicat: 12 04. 2024, 07:30

Economia globală s-a dovedit a fi rezilientă, dar este afectată de scăderea productivității, pe fondul tensiunilor geopolitice, existând riscul de a ajunge într-o etapă ”lentă și dezamăgitoare”, dacă nu vor fi aplicate politici fiscale solide, avertizează Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional (FMI).

”Veți vedea săptămâna viitoare, în raportul nostru privind Perspectivele Economice Mondiale, că economia globală are o creștere puțin mai activă, datorită activităților solide din Statele Unite și din multe economii emergente. Reziliența economiei mondiale, care se datorează în mare parte bazelor macroeconomice sănătoase construite în ultimii ani, este ajutată de piețele muncii puternice și de forța de lucru care se extinde. Forța resurselor de lucru se datorează parțial migrației, care a fost de folos în special în țările care au populații îmbătrânite”, a declarat Kristalina Georgieva, la un eveniment al Institutului Consiliul Atlantic (Atlantic Council).

Starea economiei globale pare să se fi îmbunătățit, dar există probleme structurale

”În linii generale, pe baza datelor, putem răsufla ușurați. Am evitat o recesiune globală și o perioadă de stagflație. Dar există o serie de lucruri care provoacă îngrijorare”, a subliniat Kristalina Georgieva, avertizând că mediul global a devenit ”mai provocator”.

”Tensiunile geopolitice sporesc riscul fragmentării economiei mondiale. (…) Realitatea tristă este că economia globală este slabă din punctul de vedere al standardelor istorice. Perspectivele creșterii economice au încetinit de la criza financiară globală, iar inflația nu a fost învinsă în totalitate. Sistemele de amortizare fiscală au fost demontate, iar datoriile generează provocări majore pentru finanțele publice ale multor țări”, a atras atenția Kristalina Georgieva.

Directorul FMI a constatat că ”încă se resimt efectele pandemiei”, în special în zona euro, unde relansarea economică este graduală, pe fondul persistenței tarifelor mari la energie, care generează productivitate slabă.

Pe termen mediu, proiecțiile de creștere economică rămân sub media istorică, fiind de puțin peste 3%.

”În lipsa corectării traiectoriei, (…), există riscul unui deceniu lent și dezamăgitor”, a subliniat Kristalina Georgieva, cerând politici solide pentru stabilizarea inflației și reducerea datoriilor suverane, precum și acțiuni de stimulare a productivității, a incluziunii și a creșterii economice sustenabile.

Foto: Profimedia

Citește și:

Netanyahu avertizează că Israelul VA RIPOSTA la un atac al Iranului /”Ne pregătim atât la nivel defensiv, cât și ofensiv”