FOTO+VIDEO: Peste o mie de femei au fost instruite în cadrul proiectului „Șanse egale pentru cariere de succes”

Publicat: 29 08. 2013, 20:05
Actualizat: 19 05. 2015, 16:17

Peste 1000 de femei din București, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova, Ploiești, Constanța, Iași au fost instruite în cadrul proiectului european „Șanse egale pentru cariere de succes”,    derulat de SIVECO, în parteneriat cu ASE București și Agenția de presă MEDIAFAX.

Proiectul european „Șanse egale pentru cariere de success”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie 6.3 – „Promovarea egalității de șanse pe piața muncii”, a ajuns la final.

FOTO: Tibi Bologh/Mediafax Foto

Conferința de închidere a avut loc, joi, la Academia de Studii Economice din București, în aceeași sală în care în urmă cu trei ani se lansa proiectul. Cu acestă ocazie, partenerii din proiect – SIVECO, ASE București și Agenția de presă MEDIAFAX – au prezentat activitățile și rezultatele obținute, precum și obiectivele pe care echipa de proiect își propune să le obțină în perioada de sustenabilitate.

Proiectul a debutat în septembrie 2010 și a avut ca obiectiv general creșterea oportunităților de angajare a femeilor și accesul egal la ocupare prin conștientizarea principiului egalității de șanse la nivelul întreprinderilor private.

FOTO: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto

Peste 1000 de femei au fost instruite pentru cele cinci programe de formare din care peste 98,27% au obținut certificări. Dintre acestea, 84 de femei din regiunea București – Ilfov au participat la cursul de calificare „Operator introducere, prelucrare și validare date”, autorizat de Autoritatea Națională de Calificări (ANC), iar 100% dintre participantele la acest curs au fost certificate.

În mai 2011 a avut loc lansarea oficială a Ghidului privind integrarea principiului egalității de șanse în politicile întreprinderilor, realizat de MEDIAFAX, ce cuprinde analiza legislativă, instrumente de lucru, exemple de bune practici dezvoltate la nivel național și internațional pentru asigurarea egalității de șanse. Ghidul este, de asemenea, un instrument pentru departamentele de resurse umane din cadrul companiilor românești în asigurarea de șanse egale. Acesta a fost publicat în 5000 de exemplare, fiind distribuit întreprinderilor, Camerelor de Comerț și Industrie, partenerilor sociali din fiecare regiune.

FOTO: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto

În cadrul celor 16 seminarii organizate în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare au participat femei – manageri de resurse umane și femei cu funcții de decizie din întreprinderi și au fost dezbătute subiectul egalității de șanse și instrumentele pentru asigurarea acesteia propuse de ghid. Au fost abordate teme precum dezvoltarea unei cariere de succes pentru femei, programe de lucru flexibile pentru femei, maternitatea și drepturile asociate, prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale la locul de muncă, măsuri care conduc la creșterea încrederii în sine a femeilor.

Tot Agenția de presă MEDIAFAX a realizat cartea „Cariera – substantiv feminin”, carte ce conține poveștile a 32 de femei de succes, care a fost lansată la opt conferințe regionale și a fost distribuită în 4000 de exemplare.

FOTO:Liviu Chirica/Mediafax Foto

Vizibilitatea, transparența, informarea și promovarea acestui proiect au fost permanent asigurate prin intermediul portalului realizat în cadrul proiectului: www.carierepentrufemei.ro

„Ne bucurăm să încheiem cu rezultate foarte bune acest proiect și că prin obiectivele sale de informare și formare profesională, am reușit să contribuim pe parcursul celor trei ani de implementare și la prioritatea privind eliminarea stereotipurilor de gen și independența economică individuală pentru femei și bărbați”, a declarat Rodica Papadopol, manager de proiect, SIVECO Romania.

Sursă: YouTube

Protectorul ASE, prof. dr. Nicolae Istudor, a ținut să precizeze că pentru universitate „Șanse egale pentru cariere de succes” a fost un proiect „necesar”. „Putem spune că proiectele universității clasificate astfel: foarte importante, necesare și la care trebuie să participăm. Șanse egale pentru cariere de succes a fost un proiect necesar”, a spus prorectorul ASE.

Din partea ASE București au mai vorbit prof. univ. dr. Ion Verboncu – coordonator al proiectului și lector univ. dr. Eduard Ceptureanu – responsabil de implementarea proiectului. Ei au prezentat rezultatele obținute în urma cursurilor și seminariilor desfășurate în acest proiect. Directorul editorial al Mediafax Group, Cristian Dimitriu, a spus că pentru toți partenerii „Șanse egale pentru cariere de succes” a fost o provocare, el prezentând activitațile agenției din acest proiect referitoare la Ghidul de egalitate de șanse, cartea „Cariera – substantiv feminin”, conferințele și seminariile regionale, precum și campania media print-online-tv.