Gătitul ACASĂ, prietenul buzunarului tău. Câți bani poți economisi

Publicat: 11 01. 2019, 19:59

Când ai facultate, un job part-time și viața de student nu rimează cu prea mult timp liber sau o preocupare mare pentru alimentație. Trebuie să-ți găsești timp să-ți gătești pentru că gătitul acasă va deveni cel mai bun prieten al portofelului tău.

Cât costă să gătești acasă?

Uite ce am observat gătind acasă:

Am calculat nemțește la aproape fiecare fel gătit și am observat că o mâncare vegetariană (5 porții – în medie) ar costa cam în jur de 10 lei gătită acasă. Prețul energiei este inclus.

Preparatele cu carne costă în jur de 17 lei (4- 5 porții – costul energiei termice este inclus).

Preparatele cu pește costă aproximativ 25 lei (4- 5 porții – costul energiei termice este inclus).

Iar ceva dulce pregătit acasă poate costa în jur de 10 lei (un chec cu fructe uscate, de exemplu).

Evident, aceste calcule sunt orientative și țin de modul în care fiecare familie gătește, are preferințe, gusturi și de calitatea ingredientelor.

Am luat în calcul ingrediente de calitate medie spre superioară mai ales având în vedere că în sarcină și apoi calitatea nutrienților este importantă (am folosit ouă ecologice sau de la găini crescute la sol, pâine fără aditivi).

Cât costă să mănânci în oraș?

Apoi am calculat câți bani dă pe mâncare, în medie, o persoană care mănâncă în afara casei de două ori pe zi (de exemplu – la birou cu colegii și seara la un restaurant) și din calcul a reieșit că într-o lună, doar suma plătită de o persoană care cumpără zilnic mâncare gătită de alții pot mânca două persoane și un bebeluș (alăptat la sân și apoi diversficat – costurile financiare nu sunt foarte mari dacă mama îl alăptează).

În acceași sumă poți avea chiar și 3 ieșiri la restaurant (restaurante cu prețuri medii). Calculele sunt făcute fără a include băuturi alcoolice.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta