Georgescu, noul șef al Finanțelor, despre majorarea salariilor, cursul leului și banii pentru pensionari. De ce nu și-a trecut în CV că a lucrat în conducerea BID

Publicat: 07 05. 2012, 14:29
Actualizat: 07 05. 2012, 14:29

Veniturile bugetarilor vor fi majorate în primă fază cu 8%, urmând ca a doua etapă a reîntregirii salariale să fie analizată în luna iulie, împreună cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) care vor reveni în acea perioadă pentru o nouă misiune de evaluare, a precizat Florin Georgescu, ministrul desemnat al Finanțelor Publice, în cadrul audierilor de la comisiile parlamentare de luni.

Ministrul desemnat al Finanțelor, care deține și funcția de vicepremier, a primit avizul comisiilor cu 28 de voturi „pentru” și șase „împotrivă”.

„Va urma o altă creștere salarială pe care o vom stabili după ce mai vine misiunea creditorilor internaționali în luna iulie. Atunci vom stabili o nouă etapă de creștere salarială”, a precizat Gerogescu.

„8% putem să dăm noi acum. Cei 8% nu se duc în consum, se duc în creșterea economică”, a explicat Georgescu. Ministrul desemnat a menționat că negocierile privind creșterea salariilor bugetarilor s-au purtat având în vedere ținta de deficit, astfel încât să nu fie afectată stabilitatea țării.

Georgescu, despre CASS: Eu nu am intrat în Ministerul Finanțelor. Nu avem datele de la Ministerul Muncii

Cu privire la restituirea sumelor CASS încasate ilegal de la pensionari, Georgescu a menționat că noul executiv se va pronunța odată ce va trece de votul din Parlament și va putea analiza datele de la Ministerul Muncii.

„Acestea vor fi stabilite în momentul când vom fi un guvern legitim, votat în Parlament, printr-o lege. Eu nu am intrat în Ministerul Finanțelor, nu avem datele de la Ministerul Muncii, dar vom face toate eforturile pentru a acoperi cât mai mult din solicitări. Și ale salariaților și ale pensionarilor”, a declarat Gerogescu la scurt timp după ce a fost primit avizul comisiilor parlamentare.

Fostul prim-viceguvernator a mai precizat că rata inflației va fi de puțin peste 3%, iar cursul de schimb se va stabiliza odată ce statul va beneficia de încrederea creditorilor internaționali.

Georgescu, despre funcția ocupată la banca lui Sorin Ovidiu Vîntu: Eu în CV am trecut lucrurile relevante, nu cele pasagere

Florin Georgescu a declarat că nu și-a trecut în CV perioada în care a făcut parte din Consiliul de Administrație al Băncii pentru Investiții și Dezvoltare (BID), instituție controlată de Sorin Ovidiu Vîntu, deoarece a ocupat acea funcție doar două luni.

„Eu în CV am trecut lucrurile relevante, nu cele pasagere. La BID m-am dus ca specialist. Am stat în Consiliul de Administrație două luni, iar banca a funcționat doi ani”, a precizat Georgescu.

„Nimeni nu a găsit în două luni cât am stat acolo că s-a făcut ceva ilegal”, a mai declarat el, precizând că în două luni s-a pus la punct statutul și nu a fost vorba „de plimbat banii, de făcut plasamente”.

„După două luni am plecat pentru că așa am considerat eu că este bine”, a mai precizat Georgescu.