GUVERNUL PONTA. Florin Georgescu, noul vicepremier și ministru al Finanțelor: „Dacă faci datorii să plătești salarii, să iei X5 și plasme la comune este și antiproductiv, și imoral social”

GUVERNUL PONTA. Florin Georgescu, noul vicepremier și ministru al Finanțelor: Dacă faci datorii să plătești salarii, să iei X5 și plasme la comune este și antiproductiv, și imoral social
Publicat: 01/05/2012, 21:21
Actualizat: 01/05/2012, 21:21

Florin Georgescu, 58 de ani, este din 2004 vicepreședinte al Consiliului de administrație și prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României.

Tot din octombrie 2004 este membru în Comitetul de Supraveghere Bancară (Banking Supervision Committee) al Băncii Centrale Europene.

Din 2000 și până în 2004 a fost deputat, președinte al Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților. În paralel cu activitatea de deputat, Georgescu a fost în 2004, timp de șapte luni, președinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Române.

A mai fost ales ca deputat de Olt și în legislatura 1996-2000 pe listele PSDR, devenit ulterior PSD. Tot din 2004 Georgescu este președinte al Camerei Auditorilor Financiari din România și auditor financiar inactiv.

Georgescu a fost ministru de finanțe în Guvernul Văcăroiu.

Între noiembrie 1990 și iunie 1992 a fost secretar de stat în Ministerul Economiei și Finanțelor.

Înainte de 1990 a lucrat ca în cadrul Inspecției Teritoriale Financiare de Stat București, din cadrul Ministerului Finanțelor.

Ce lipsește din CV-ul său postat pe site-ul BNR

În CV-ul său postat pe site-ul BNR nu este menționat faptul că Florin Georgescu a fost, în anul 2000, în conducerea Băncii de Investitii și Dezvoltare (BID), instituție controlată Sorin Ovidiu Vîntu. Georgescu și-a dat demisia din această poziție înainte să izbucnească scandalul Vîntu, din perioada 2001-2003, potrivit Ziarului Financiar. Într-un interviu din martie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că „Nici domnul Văcăroiu nu este omul meu, nici domnul Florin Georgescu nu este omul meu. Au lucrat în niște structuri private, unde eu eram acționar majoritar”.

Georgescu este, printre altele, președinte executiv al Asociației Sportive a Salariaților din BNR și membru în Consiliul Parohial al Bisericii Sf Nicolae „Dintr-o zi” din București, potrivit declarației sale de interese din iunie 2011. Deține 40 de acțiuni la Pompe Aversa SA București, având o valoare de 100 de lei, la data completării declarației sale de interese.

A fost decorat în 2010 de către președintele Traian Băsescu cu Ordinul „Steaua României” în grad de Ofițer – ianuarie 2010, odată cu întreaga conducere a BNR. În decembrie 2002 Georgescu a primit Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, iar în februarie 2007 Ordinul „Meritul industrial și comercial”.

Este membru al Asociației Române pentru Clubul de la Roma (ARCOR), București și membru fondator și vicepreședinte al Societății Române de Economie (SOREC).

Absolvent de ASE în 1976, a obținut în 1989 doctoratul în finanțe, circulație bănească și credit, la Academia de Studii Economice. Ca bursier Alexander Hamilton, în programul Fulbright, a urmat un stagiu de cercetare științifică privind managementul financiar-bancar în condițiile economiei de piață la Henry Bloch School of Business and Public Administration – University of Missouri Kansas City, Kansas City, SUA. A urmat cursul la institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului, Lausanne, Elveția, între august 1991-mai 1992.

Un teren la Snagov, două apartamente și o casă din panouri de lemn. Deține titluri de stat de 2 milioane de lei

Florin Georgescu a cumpărat în 2003 un teren intravilan de 1112 mp în Snagov, unde are și o casă de vacanță din panouri de lemn.
Are două apartamente în București, potrivit declarației sale de avere din iunie 2011. Nu are autoturism.

Are bijuterii din aur de 5.500 euro, ceasuri de 6.200 de euro și tablouri de 9.500 de euro.
În aprilie 2011, pe baza economiilor din perioada 1987-aprilie 2011, Georgescu a cumpărat titluri de stat a căror valoare în noiembrie 2010 era puțin peste două milioane de lei.

A împrumutat în nume propriu două persoane fizice române cu 8.240 de euro și respectiv 20.000 de euro, potrivit declarației sale de avere.
A obținut venituri de 29.458 de lei din închirierea unui aparrtament cu două camere și de 14.137 lei din activitatea didactică desfășurată la ASE.

Câteva declarații dintre declarațiile importante ale lui Florin Georgescu

– Despre risipa banului public. „Lași la copii și la nepoți datorii, dar în contrapartidă lași active, drumuri, poduri, infrastructură publică, școli, spitale, tomografe, RMN-uri. Dacă faci datorii să plătești salarii, să iei X5 și plasme la comune este și antiproductiv și imoral social” (decembrie 2010)

– Despre atitudinea contribuabililor. „Omul se duce la primar și crede că este secretarul general de pe vremuri. Se duce la primar cu capul plecat, ceea ce e greșit. N-a realizat că nu mai e ca pe timpurile ălorlalți, că s-au schimbat lucrurile, că are libertăți nelimitate, inclusiv cea de a fi șomer, dar nu-i mai asigură nimeni un loc de muncă și veniturile pe viitor”, precizând că, în mod normal, persoana respectivă ar trebui „să se adreseze autorităților de pe o poziție de egalitate, chiar de tragere la răspundere” (decembrie 2010).

– Despre băncile grecești din România. „Băncile din România care au ca acționari bănci grecești sunt subiecte de drept românesc. Ele sunt organizate, reglementate și supravegheate în concordanță cu legislația românească, iar datele bilanțiere arată ca aceste bănci sunt bine capitalizate, au o rată a solvabilității de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului, de 14,7%. Din punct de vedere financiar ele sunt într-o situație foarte bună” (iunie 2011)

– Despre situația din Europa. „Va urma o perioadă grea. Vedem aglomerări de riscuri mari în lume și, cu deosebire, în Europa. Schimbările profunde de paradigmă economică și financiară, ce se concretizează mai cu seamă în faptul că banii sunt tot mai puțini și tot mai scumpi, obligă băncile la un nou tip de bătălie pentru profitabilitate” (decembrie 2011)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”