Grapini: Impozitul forfetar nu este o supraimpozitare, l-au cerut și afaceriștii din alte domenii

Publicat: 03 10. 2013, 10:42
Actualizat: 10 02. 2016, 16:04

Impozitul forfetar nu reprezintă o supraimpozitare și sunt cereri și din partea firmelor cu alte activități, precum cabinete stomatologice sau de avocatură, să li se aplice acest sistem, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini.

„Nu este un impozit în plus (impozitul forfetar – n.r.), nu vor mai plăti impozitul de 16% pe profit sau 3% pe cifra de afaceri, vor avea profitul pe care pot să-l reinvestească, vor lua dividendele, care merg în sistemul de impozitare normal, ca la toată lumea. (…) Cei care au înțeles ce înseamnă tot presează să se aplice. Am solicitări chiar și de la alte coduri CAEN să introducem acest impozit, de la cabinetele stomatologice sau cele de avocatură”, a afirmat joi Grapini.

Ea a arătat că dacă o firmă vizată de impozitul forfetar are și alte activități în afară de codurile CAEN incluse în proiectul de lege, care sunt evidențiate separat în contabilitate, pentru acelea se va plăti impozitul de 3% pe cifra de afaceri.

Impozitul forfetar se va plăti trimestrial, astfel că o pensiune care are de plătit spre exemplu 5.000 de lei pe an, va împărți această sumă la patru, plătind eșalonat pe fiecare trimestru.

„Ca exemplu, un hotel de trei stele balnear în rural plătește 58 de lei pe cameră pe an. Un hotel de trei stele în București, în zona A, plătește în jur de 70 de euro pe cameră pe an”, a spus Grapini.

Ministrul a precizat că foarte mulți afaceriști s-au plâns de concurența neloială în domeniile în care activează, acesta fiind motivul principal de la care a pornit proiectul de lege.

„Situația statistică arată îngrozitor la locurile de cazare, la cât s-a încasat în 2011, circa 29 milioane de lei pe toate locurile de cazare din România, mai puțin decât la service-urile de reparații, ceea ce este imposibil. La spălătorii auto, din circa 8.400 de unități la nivel național, 6.500 n-au plătit impozit deloc, iar 187 de unități au plătit până la 100 de lei pe an”, a precizat Grapini.

Proiectul de lege privind impozitul forfetar a fost aprobat miercuri în ședința de Guvern și va fi transmis joi către Parlament. În acest sistem de impozitare intră opt coduri CAEN: hoteluri, restaurante, pensiuni, baruri, cafenele, service auto, vulcanizare și spălătorii auto.

Grapini a menționat că a trimis joi dimineață o scrisoare către toate comisiile din Parlament, anunțându-le că dorește să meargă să le explice că forfetarul nu reprezintă o supraimpozitare și că firmele vor plăti mai puțin prin această taxare.

Conform proiectului, prevăzut să fie aplicat începând cu anul viitor, barurile și cafenelele amplasate central în Capitală sau în primele șapte mari orașe vor plăti anual, în funcție de suprafață, între 1.500 și 3.400 euro, în timp ce în localurile din orașe care nu sunt municipii vor achita între 310 euro și 2.000 euro.

De asemenea, proprietarii hotelurilor de 4 și 5 stele din Capitală vor plăti un impozit forfetar pe loc de cazare între 468 și 891 de lei, un hotel de trei stele din Cluj va achita între 205 și 244 lei, iar o unitate de 1-2 stele din Bușteni circa 120 lei, taxa pentru pensiune fiind cu 20% mai mică față de hotel.

Proprietarul unui restaurant cu o suprafață de 150 metri pătrați din centrul Capitalei va plăti de la începutul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), în timp ce pentru o shaormerie de peste 50 metri pătrați se vor achita cel puțin 12.474 lei (2.835 euro).