Guvernul a avizat strategia de vânzare a 20% din acțiunile Poștei către un investitor strategic

Publicat: 25 07. 2012, 16:22
Actualizat: 29 03. 2019, 17:32

Guvernul a avizat strategia de vânzare către un investitor strategic, până la 30 septembrie, a cel puțin 20% din acțiunile Poștei Române, printr-o majorare de capital, operațiune asumată în relația cu Fondul Monetar Internațional (FMI), informează Mediafax.

„Strategia de privatizare a fost aprobată de Guvern. Decizia este ireversibilă, se privatizează”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Georgescu.

Guvernul s-a angajat față de FMI ca majorarea de capital să fie efectuată până la finele lunii septembrie, după angajarea unui consultant în luna iunie și publicarea prospectului în luna august.

Consultantul nu a fost însă selectat până în prezent, iar ministerul vrea să înființeze o comisie pentru selecția acestuia.

Pentru punerea în practică a strategiei de privatizare se va constitui o comisie de coordonare a procesului de privatizare și o comisie de pregătire și monitorizare a procesului de privatizare, formare din membri titulari și supleanți, și secretariate tehnice aferente acestora.

Componența comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare va include un secretar de stat din cadrul Ministerului Comunicațiilor, care va avea și funcția de președinte, un reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, un consilier de stat sau un secretar de strat din aparatul propriu de lucru al primului-ministru și un reprezentant al Fondului Proprietatea.

Membrii celor două comisii și ai secretariatelor tehnice vor fi remunerați cu cel mult 2.500 lei brut/lună, cheltuielile urmând să fie suportate din bugetul CNPR.

De asemenea, Poșta Română va suporta toate cheltuielile legate de plata serviciilor prestate de consultanți și firmele de avocatură care vor fi angajate de MCSI, precum și cele legate de publicitatea procesului de privatizare.

Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale.

Acționarii operatorului sunt MCSI, cu o participație de 75%, și Fondul Proprietatea, care deține 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

La finele anului trecut, compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariați a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.