Guvernul a dat publicității fragmente din contracte semnate de foștii miniștri Videanu și Ariton

Publicat: 21 03. 2013, 21:22
Actualizat: 29 07. 2014, 20:41

Guvernul a făcut publice joi fragmente din documente semnate de foștii miniștri Adriean Videanu și Ion Ariton și care fac parte din contracte încheiate între Hidroelectrica și alte companii din domeniul energetic.

Potrivit unui memorandum purtând menționea „confidențial”, datat 12 octombrie 2009 și făcut public joi de Guvern, ministrul Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu, a aprobat „achiziționarea de către Hidroelectrica a unei cantități de energie electrică corespunzătoare unei puteri medii orare de până la 400 MW de la CE Rovinari SA, în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2009, în vederea creșterii producției de energie livrate de producătorul termi pe baza de lignit și conservarea potențialuli hidroelergetic într-o perioadă cu hidraulicitate extrem de redusă”.

Propunerea era înaintată de Tudor Șerban, secretar de stat Energie, petrol și gaze, la cererea directorului general al Hidroelectrica de la acea vreme, Mihai David.

Un alt document transmis presei de Executiv este o notă privind ajustarea prețurilor din contractele de vânzare-cumpărare a energiei electrice dintre producătorii Hidroelectrica SA, în calitate de cumpărător și Termoelectrica SA CET Paroșeni – grup nr 4/ SC Electrocentrale Deva, în calitate de vânzători.

Nota este aprobată de Ministrul Economiei, Ion Ariton, avizată de secretarul de stat Claudiu Stafie. Documentul este datat 21 ianuarie 2011.

O altă notă, aprobată de ex-ministrul Adriean Videanu, în iulie 2009, se referă la „ajustarea prețurilor din contractele de vânzare-cumpărare a energiei electrice dintre producătorii Hidroelectrica, în calitate de cumpărător și SC Termoelectrica SA și CET Paroșeni -grup nr 4/ SC Electrocentrale Deva în calitate de vânzători.

În document se arată că „în ambele contracte Hidroelectrica are calitate de cumpărător, prețul de contract fiind stabilit prin memorandum semnat de conducerea Ministerului Economiei la nivelul prețului anual stabilit reglementat de către ANRE, durata fiecărui contract fiind de 10 ani”.

Corpul de Control al Guvernului va trimite către Direcția Națională Anticorupție (DNA) un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de sute de milioane euro, a anunțat premierul Victor Ponta, care a apreciat că banii au ajuns „pe la Videanu și PDL” și trebuie recuperați.

La începutul ședinței de guvern, premierul le-a arătat miniștrilor un dosar care conținea mai multe documente emise de Corpul de Control al Guvernului în urma unei cercetări efectuate la Hidroelectrica.

Ponta și-a exprimat miercuri speranța că Parchetul va avea timpul necesar să analizeze probele puse la dispoziție de Corpul de Control

„Îmi exprim speranța că – uitați câte documente și câte probe are Parchetul – la un moment dat va avea timp să le cerceteze, pentru că totuși noi plătim ceea ce au furat alții, iar acei >, după ce au stat o lună, două, trei, mai ascunși, și-au dat seama că încă au protecție și începem să-i vedem pe la televizor dându-ne lecții despre ce trebuie făcut”, a mai spus Ponta.

Adriean Videanu i-a cerut miercuri premierului Victor Ponta să prezinte public măcar un singur document care să poarte semnătura fostului ministru al Economiei și care să susțină „alegațiile” premierului referitoare la Hidroelectrica.