Guvernul înființează o companie care să vândă în străinătate produsele firmelor cu datorii

Publicat: 10 10. 2012, 17:36
Actualizat: 27 03. 2019, 05:51

Guvernul a decis, în ședința de miercuri, înființarea unei firme de intermediere în comerțul cu ridicata pe piețele emergente, deținută de Ministerul Economiei, care să vândă în străinătate produsele unor companii de stat cu datorii.

Decizia a fost luată prin ordonanță de urgență.

Amânarea înființării aceste firme va conduce la „întârzierea eficientizării activității întreprinderilor cu capital majoritar sau integral de stat și la mărirea valorii arieratelor acestora, cu impact negativ asupra bugetului de stat”, se arată în actul normativ elaborat de Ministerul Economiei.

Firma ar urma să fie înființată în cel mult trei zile de la aprobarea ordonanței de urgență.

Documentul precizează că înființarea firmei este necesară și ca urmare a aderării Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului, situație care permite „deschiderea de noi oportunități de afaceri pentru comercianții români”.

Alt motiv este reprezentat de situația financiară extrem de dificilă a unor companii de stat, generată de cuantumul mare al datoriilor.

Rolul acestei firme ar fi identificarea „mecanismelor de eficientizare a activităților economice, de funcționare a acestora în condiții de profitabilitate, de menținere a locurilor de muncă și de creare a unei atractivități sporite, societate care să poată propune metode de mărire a competitivitatii produselor în vederea comercializării acestora atât pe piața internă, cât și pe cele străine, inclusiv
pe noile piețe create”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Întrebat la finalul ședinței de guvern dacă această ordonanță se referă la Oltchim, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a arătat că prevederile din actul normativ se referă la foarte multe societăți, nu doar la combinatul din Râmnicu-Vâlcea.

El a adăugat că actul normativ poate ajuta Oltchim și multe alte societăți, prin deschiderea pieței din Rusia, care a aderat la Organizația Mondială a Comerțului.

Întrebat de ce societățile respective nu ar putea vinde direct produsele în străinătate, oficialul guvernamental a răspuns: „Pentru că, probabil, o societate cu capital integral de stat poate negocia și intermedia altfel cu alte societăți din Federația Rusă”.