Guvernul Ponta continuă lucrările la Autostrada Transilvania. Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi: Nu avem cum să abandonăm proiectul

Publicat: 18 05. 2012, 14:23
Actualizat: 25 06. 2013, 14:19

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat, vineri, pe centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relația Vâlcele – Apahida, că proiectul Autostrăzii Transilvania nu va fi abandonat, fiind în interesul Transilvaniei ca lucrările să fie continuate.

„Am avut, joi, o discuție cu reprezentanții companiei americane Bechtel și până la sfârșitul lunii ar trebui să le mai dăm 240 de milioane de lei. Avem deja 98 de milioane, iar ei au spus că se mulțumesc și cu acești bani. Nu am găsit o bogăție la Ministerul Transporturilor. Vor continua să lucreze și vom găsi soluții pentru diferență. Lucrările continuă la Autostrada Transilvania, fiind interesul Transilvaniei până la urmă, nu avem cum să abandonăm proiectul. Se va lucra spre Oradea, spre vamă”, a spus Silaghi.

El a criticat „șmecheria” de a se face o autostradă „de nicăieri spre nicăieri”, făcând referire la tronsonul Câmpia Turzii – Gilău, din județul Cluj.

„Noi vrem să o facem de undeva până undeva”, a conchis ministrul Transporturilor.

Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro, încheiat cu compania americană Becthel pentru construcția unui traseu de 415 kilometri. După șapte ani de la lansarea proiectului, au fost finalizați doar 52 de kilometri.

Contractul cu Bechtel a fost renegociat în 2011, compania americană urmând să finalizeze doar două tronsoane din cele opt ale autostrăzii. Guvernul a avizat noul contract, care prevede reducerea costului aferent lucrării cu 50%, la 6,9 milioane euro/km, și permite scoaterea la licitație a tronsoanelor încă neîncepute.

Bechtel va continua lucrările la tronsoanele Câmpia Turzii-Gilău și Suplacu de Barcău-Borș, reprezentând 118 kilometri din cei 415 kilometri ai autostrăzii. Traseul autostrăzii mai cuprinde șase secțiuni însumând 297 km, respectiv Brașov-Făgăraș (53 km), Făgăraș-Sighișoara (52 km), Sighișoara-Ogra (56 km), Ogra-Câmpia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihăilești (24 km) și Mihăilești-Suplacu de Barcău (76 km).