GUVERNUL PONTA. Daniel Chițoiu, noul ministru al Economiei, a fost șef al ANAF în guvernarea Tăriceanu

Publicat: 01 05. 2012, 21:49

Daniel Chițoiu, deputat PNL de Giurgiu, în vârstă de 45 de ani, a fost desemnat noul ministru al Economiei în cadrul guvernului Ponta.

Doctor în economie, el și-a susținut lucrarea în urmă cu opt ani, în cadrul Academiei de Studii Economice din Capitală, după ce a absolvit Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul aceleiași instituții de invâțământ.

Chițoiu a absolvit, printre altele și o serie de cursuri în cadrul „Institute of Charted Accountants”, din Scoția, dar și în cadrul Colegiului Național de Apărare și al Universității Georgetown din Washington DC, Statele Unite ale Americii.

Chițoiu, fost șef al Fiscului

Noul ministru desemnat al Economiei a deținut, în perioada 2005 – 2007, funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), în rang de subsecretar de stat, el coordonând departamentul de administrare a veniturilor statului. Între 23 ianuarie 2007 și 4 aprilie 2007, el a fost președinte interimar al ANAF, iar pe data de 5 aprilie 2007 a fost ales de către premierul de la acea vreme, Călin-Popescu Tăriceanu, șef al Fiscului, înlocuindu-l în funcție pe Sebastian Bodu, care a fost demis de către Tăriceanu din fruntea instituției din cauza unor declarații pe care le-a făcut pentru un ziar central, criticând o serie de decizii luate de către Guvern.

Înainte să devină președinte al ANAF, Chițoiu a deținut și postul de controlor financiar în cadrul Curții de Conturi a României, dar și de inspector de specialitate în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice și Controlului Financiar de Stat din București, ca apoi să devină director general adjunct în cadrul aceleiași instituții.

În ce a constat activitatea parlamentară a noului ministru desemnat al Economiei

Chițoiu este vicepreședintele Comisiei permanente pentru buget, finanțe și bănci, dar și secretarul Comisiei comune speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru controlul execuției bugetelor Curții de Conturi.

Din 2008 și până în prezent, el a luat de nouă ori cuvântul în cadrul ședințelor parlamentare, a inițiat 18 propuneri legislative, printre care s-a numărat un proiect de lege pentru modificarea ordonanței de urgență privind instituirea Programului național de îmbunătățirea a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități și o propunere legislativă pentru modificarea și completarea legii privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

În cadrul partidului PNL, al cărui membru este, Chițoiu a deținut, din 2006 și până în prezent, funcția de cenzor al filialei București și, din 2007 și până în prezent, funcția de coordonator al Biroului Național Permanent al filialei PNL Girugiu.

Timp de un an, în perioada 2006 – 2007, el a fost vicepreședintele Comitetului Provizoriu al Camerei Consultanților Fiscali, iar din 2007 și până în prezent a deținut funcția de președinte al Camerei Consultanților Fiscali, al Consiliului Superior și al Biroului Permanent al Camerei Consultanților Fiscali.

Ce avere are Chițoiu

Liberalul a obținut, în 2010, un venit de 52.902 lei ocupând funcția de deputat, de circa două ori mai puțin decât soția sa, Laura Chițoiu, care a obținut, pe parcursului aceluiași an, un venit de 163.164 de lei ca director al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la care s-a adăugat și suma de 984 de lei obținută din drepturi de proprietate intelectuală.

El avea, de asemenea, conform declarației sale de avere din iunie 2011, dividende în valoare de 17.136 de lei la Fondul Proprietatea și încasa anual 28.068 de lei din funcția de președinte al Camerei Consultanților Fiscali.

Chițoiu deținea, anul trecut, și acțiuni sau părți sociale la patru companii, în valoare de 280.665 de lei, un autoturism marca Hyundai, fabricat în 2007, o casă și un teren intravilan în București, cu o suprafață de 360 de metri pătrați, dobândit prin contract de schimb imobiliar și credit ipotecat, în 2010, alături de soția sa. Laura Chițoiu deținea, conform aceleiași declarații, și bijuterii din aur, în valoare de 12.500 de euro.

Noul ministru desemnat al Economiei avea, anul trecut, 12 conturi curente la diferite bănci alături de soția sa, prin unul dintre ele primind alocația copilului, dar și un credit ipotecar, contractat în 2010 și scadent în 2035, în valoare de 99.990 de euro și un împrumut de 75.00 de euro.