HARTA prețurilor la combustibili în UE. Cu cât a crescut prețul benzinei în România în acest an

Publicat: 23 08. 2012, 22:16
Actualizat: 30 07. 2014, 01:20

Un litru de benzină în România este în prezent mai scump, în medie, cu 10-12% față de prețul de la începutul lunii ianuarie. În noaptea de miercuri spre joi OMV Petrom a scumpit benzina și motorina cu câte cu 9 bani pe litru, astfel că benzina standard 95 costă acum 6,15 lei pe litru. Petrom scumpise benzina în urmă cu mai puțin de o săptămână tot cu 9 bani pe litru, o decizie similară luând și Lukoil.

„Benzina s-a scumpit de azi noapte. Benzina standard 95 costă 6,15 lei pe litru”, a declarat, pentru gândul, reprezentantul stației de benzină Petrom din sectorul 3, pe strada Medeleni. Față de începutul anului, Petrom a scumpit benzina fără plumb în medie cu 11,8%, potrivit calculelor gândul, pe baza datelor companiei.

La sfârșitul săptămânii trecute și Lukoil a majorat prețurile la combustibili. Astfel, sortimentul Euroluk 95 a fost scumpit cu 9 bani pe litru, la fel ca și Euro Diesel, care costă în prezent 6,09 lei pe litru. La începutul anului, la Lukoil sortimentul Euroluk 95 avea un preț de 5,4 lei pe litru, mai mic cu 12% față de actualul preț.

De la începutul anului și până în prezent Rompetrol a scumpit un litru de EFIX Benzina 95 cu 11,7%.

Cu toate acestea, în România, prețul mediu al benzinei fără plumb este cel mai mic din Uniunea Europeană, în timp ce motorina cea mai ieftină se găsește în Bulgaria, urmată de cea din România, după cum reiese din datele Comisiei Europene.

Prețurile produselor petroliere (inclusiv de taxe și impozite) – sortiment Euro super 95 (euro/litru):

Sursa: Comisia Europeană (prețuri valabile la data de 13 august a.c.)

Prețurile produselor petroliere (inclusiv de taxe și impozite) – motorină (euro/litru):

Sursa: Comisia Europeană (prețuri valabile la data de 13 august a.c.)

În ce privește ponderea taxelor totale către stat în prețul final al combustibililor, media la nivelul Uniunii Europene este de 55% în cazul benzinei (Euro-Super 95) și de 48% în cazul motorinei. În România ponderea taxelor în prețul de la pompă este sub media europeană. Astfel, 48% din prețul de la pompă ajunge la bugetul statului, iar la motorină nivelul este de 42%, după cum reiese din datele Comisiei Europene.

Ponderea taxelor totale în prețul la pompă pentru benzină și motorină (%):

\

Sursa: Comisia Europeană (informații valabile la data de 13 august a.c.)

Recent, Agenția Internațională pentru Energie și-a redus estimările pentru cererea mondială de petrol pentru următorii ani, pentru 2013 agenția preconizând o diminuare a cererii mondiale cu 400.000 de barili pe zi, motivul fiind „încetinirea îngrijorătoare” a activității economice la nivel mondial.