HIDROELECTRICA activează din nou clauza de forță majoră, a doua oară în mai puțin de an an, din cauza secetei

Publicat: 06 08. 2012, 15:53
Actualizat: 02 02. 2019, 21:21

Compania de stat Hidroelectrica va activa marți clauza de forță majoră, pentru a doua oară în mai puțin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scăderea debitelor râurilor și din cauza căreia producția de energie a companiei va ajunge în august la un minim istoric.

„Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, asigură toți partenerii comerciali de menținerea pe o perioadă cât mai scurtă posibil a clauzei de forță majoră. Livrările de energie urmează să fie reluate conform obligațiilor contractuale imediat ce condițiile hidrologice vor reveni în parametrii care să permită atingerea unui nivel normal al producției”, se arată într-un comunicat al companiei.

Clauza de forță majoră va fi activată marți, la ora 00.00, și va fi aplicată tuturor contractelor de furnizare a energiei de către Hidroelectrica, atât a celor directe, cât și acordurilor încheiate de companie pe bursa de energie OPCOM.

„Ca urmare a activării clauzei de forță majoră, în cadrul contractelor comerciale de vânzare a energiei compania va reduce livrările, proporțional cu reducerea producției. Hidroelectrica va livra întreaga producție proprie, proporțional pe toate contractele aflate în derulare, folosind o «cheie matematică unică orară»”, se spune în comunicat.

Hidroelectrica a activat prima oară clauza de forță majoră la sfârșitul lunii septembrie a anului 2011, din cauza secetei. Această situație a încetat în 1 mai 2012.

În comunicat se precizează că neactivarea clauzei de forță majoră ar obliga compania să cumpere energie de pe piață, la prețuri mai ridicate comparativ cu prețurile din contractele bilaterale și cu cele de pe piața reglementată.

„Pentru prima dată în ultimii zece ani, energia livrată pe piața reglementată, la un pret de 71 lei/MWh, față de un preț de cost de 125 lei/MWh, reprezintă peste 50% din producția realizată, cu un impact major negativ asupra indicatorilor financiari ai societății”, se arată în comunicat.

Sursa citată menționează că în luna iulie s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din ultimii 60 de ani.

În luna august compania a programat o producție de energie de 1.100 Gwh, dar, din cauza secetei, va produce doar 700 GWh, reprezentand „un minim istoric de la înființarea societății până în prezent”, se mai spune în comunicat.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, și este în insolvență.