În ATENȚIA benzinarilor: prețul petrolului se prăbușește pe burse. Când se va PRĂBUȘI prețul BENZINEI și în România?

Publicat: 20 05. 2012, 16:12
Actualizat: 21 05. 2012, 11:25

Cotația barilului de petrol a scăzut dramatic la începutul ședinței de tranzacționare de vineri pe bursele asiatice. Prețul barilului de petrol, cu livrare în luna iunie, a scăzut cu 3,86 de dolari, până la 95,94 de dolari, scrie Forbes.

Motivul, după cum susțin analiștii citați de publicația americană, este că investitorii se așteaptă ca statisticile privind piața forței de muncă din SUA să fie mai proaste decât era de așteptat, ceea ce, pe termen lung, se traduce într-o cerere mai mică de combustibili și alte produse petroliere.

Prețul barilului a suferit joi cea mai mare scădere în cadrul unei singure ședințe de tranzacționare din aprilie 2009, de 9,44 dolari, ajungând la 99,8 dolari. Principalul motiv a fost că investitorii au ajuns la concluzia că din cele mai recente date privind economia SUA reiese că aceasta dă semne de încetiniri. În ceea ce privește statisticile privind piața forței de muncă, oficialii de stat americani au declarat că săptămâna trecută numărul cererilor de șomaj a crescut la 474.000, cel mai mare nivel din ultimele opt luni.

Prețul litrului de benzină ar trebui să scadă sub 5 lei pe litru

Relația de preț dintre barilul de petrol și costul unui litru de benzină la pompă este de 40-50 de bani pentru fiecare 20 de dolari adăugați la prețul barilului de petrol, după cum a explicat recent, pentru gândul, Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare al Lukoil România.

Asta înseamnă, ținând cont că barilul s-a ieftinit cu circa 20 de dolari în ultimele zile, că prețurile la pompă ar putea scădea cu 40-50 de lei, în condițiile în care producătorii și vânzătorii de carburanți ar aplica acest mecanism și în cazul scăderii și nu doar al creșterii prețului barilului. Asta ar însemna că cel mai consumat sortiment de benzină, euro 95, s-ar putea ieftini de la 5,3 la 4,8 lei pe litru, în medie.

Oficialii companiilor petroliere au subliniat în repetate rânduri că evoluția barilului se reflectă în prețul benzinei la pompă cu o întârziere de 60 de zile, respectiv după epuizarea stocurilor curente.

Per total, începând din februarie până săptămâna trecută, petrolul s-a scumpit cu 35%. Tendința actuală, care reiese clar din evoluția celor mai recente cotații, este însă de depreciere. Printre factorii care au încurajat ieftinirea barilului de petrol se numără și aprecierea dolarului (tendință apărută pe piață imediat după anunțul privind uciderea lui Osama bin Laden).