INFRINGEMENT contra Austriei: Indexarea e profund nedreaptă. Nu există lucrători, nici copii de categoria a doua în Uniunea Europeană

Publicat: 24 01. 2019, 18:19
Actualizat: 25 03. 2019, 21:26

„Continuăm să considerăm că soluția aleasă este compatibilă cu dreptul european”, a declarat Juliane Bogner-Strauss pentru agenția de presă APA.

Pe 7 ianuarie, ministrul austriac al Familiei a respins criticile Bucureștiului privind indexarea alocațiilor copiilor imigranților, afirmând că România, în calitatea de președinte al Consiliului Uniunii Europene, trebuie să aibă o poziție neutră. „Pentru o țară care exercită Președinția Consiliului UE, ar fi normal să adopte poziția unui coordonator onest și să acționeze cât mai neutru posibil,” declara la acea vreme Bogner-Straus. „Indexarea alocațiilor aduce mai multă corectitudine. În acest caz nu este vorba de salariu sau de asigurări sociale. Toți părinții primesc același procentaj raportat la nivelul de trai și toți părinții din UE, din Spațiul economic european și din Elveția sunt tratați egal.”auss.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, afirma, dimpotrivă, că indexarea alocațiilor copiilor nerezidenți ai angajaților din Austria reprezintă un caz clar de discriminare, iar Guvernul ia în considerare să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Comisia Europeană declanșează INFRINGEMENTUL contra Austriei

„Deschidem procedura de infringement împotriva Austriei pentru noua lege prin care cetățenii UE care lucrează în Austria sunt vizați de indexarea alocațiilor familiale și deducerilor fiscale în cazul în care copiii locuiesc în străinătate,” a transmis Comisia Europeană într-un comunicat.

„Piața comună europeană este bazată pe corectitudine și tratament egal. Atunci când angajații străini contribuie la sistemul de securitate în același mod ca și cei locali, trebuie să primească aceleași beneficii, inclusiv atunci când copiii locuiesc în străinătate,” a declarat comisarul UE Marianne Thyssen, într-o conferință de presă.

De asemenea, comisarul a mai spus că: â€³Indexarea e profund nedreaptă. Nu există lucrători, nici copii de categoria a doua în Uniunea Europeană′”.

Parlamentul de la Viena a adoptat în octombrie 2018 un proiect de lege care prevede că imigranții din alte țări ale Uniunii Europene care muncesc în Austria vor primi pentru copiii aflați în țara de origine alocații adaptate nivelului de trai și veniturilor din națiunea respectivă.

Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această măsură înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din țările comunitare unde trăiesc acești copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie. 

Comisia Europeană avertizase că ar putea declanșa procedura de sancționare a Austriei. „Imediat ce legea va intra în vigoare, Comisia Europeană nu va ezita să recurgă la toate posibilitățile, în contextul în care este garant al tratatelor comunitare”, declara Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Executivului UE.

„Indexarea veniturilor în funcție de nivelul de trai nu este permisă prin dreptul comunitar, lucru confirmat de Curtea de Justiție a UE. Este o problemă de corectitudine: o persoană care își achită contribuțiile în sistemul național trebuie să se aștepte la indemnizații la același nivel cu celelalte.”

Foto: Hepta