Investiție de 12 milioane de euro pentru cumpărarea și modernizarea complexului Steaua de Mare din Eforie Nord

Publicat: 25 04. 2012, 15:48
Actualizat: 30 01. 2019, 14:23
Omul de afaceri Nicolae Bucovală investește circa 8 milioane de euro în modernizarea complexului hotelier Steaua de Mare din Eforie Nord, pe care l-a cumpărat recent cu peste 4 milioane de euro de la BCR, care l-a executat silit în urmă cu șase ani pe Triță Făniță, fostul proprietar al hotelurilor.

Omul de afaceri Nicolae Bucovală investește circa 8 milioane de euro în modernizarea complexului hotelier Steaua de Mare din Eforie Nord, pe care l-a cumpărat recent cu peste 4 milioane de euro de la BCR, care l-a executat silit în urmă cu șase ani pe Triță Făniță, fostul proprietar al hotelurilor.

Complexul Steaua de Mare cuprinde trei hoteluri, care cumulează 700 de camere, trei restaurante, o sală de conferințe, braserie, cofetărie și piscină, având o suprafață totală construită de aproape 30.000 de metri pătrați.

„Am cumpărat complexul de la BCR cu peste 4 milioane de euro. Cu cât voi cheltui pentru modernizarea hotelurilor, voi ajunge la investiții de peste 12 milioane de euro, incluzând și achiziția activelor. Banca Transilvania a avut încredere să finanțeze acest proiect”, a declarat agenției MEDIAFAX Nicolae Bucovală, care mai deține două hoteluri pe litoral și conduce Asociația Patronală Mamaia.

El a spus că două dintre cele trei hoteluri care alcătuiesc „Steaua de Mare” – „Delfinul” și „Meduza” – vor fi modernizate și deschise până pe data de 15 iunie și vor fi clasificate la 4, respectiv 3 stele. Cea de-a treia unitate, „Steaua de Mare”, va fi clasificată la două stele, dar reabilitarea ei va începe în toamnă.

Lucrările de modernizare a hotelurilor, care au fost lăsate în paragină în ultimii ani, sunt în curs de derulare.

„Avem șapte firme care lucrează la modernizarea hotelurilor. Avem însă și ceva probleme cu Enel-ul, pentru că nu reușim să ne conectăm la energia electrică. Nu este posibil să nu reușesc, de două săptămâni, să mă racordez la curent electric. În afară de asta, la câți bani investesc, nimeni nu-mi dă nicio facilitate, iar dacă se poate, ne mai pun și bețe în roate. Investitorii în hoteluri din alte țări beneficiază de o serie de facilități, cum ar fi scutirea de impozit pe profit pentru o perioadă de timp”, a spus Bucovală.

Acesta a afirmat că cele trei hoteluri, atunci când funcționau, aveau un grad de ocupare de 95%, iar din totalul turiștilor, peste 90% erau străini. Din acest motiv, noul proprietar încearcă să readucă străinii la „Steaua de Mare” și a început deja promovarea în Rusia și Belgia, și are pe listă Franța și Finlanda.

Numele hotelurilor vor rămâne neschimbate pentru că, spune Bucovală, sunt deja consacrate pentru un anumit segment de turiști. Omul de afaceri a afirmat că „Steaua de Mare” este un complex unic la nivel național pentru că toate hotelurile sunt legate între ele prin căi de acces acoperite.

În imediata apropiere a complexului există și o bază de tratament, aflată în proprietatea Ministerului Sănătății, pentru care Bucovală a făcut un memoriu prin care a cerut să preia administrarea acesteia.

Bucovală mai deține pe litoral hotelurile Tomis (Mamaia) și Cupidon (Saturn).

BCR a început procedurile de executare silita a societății Steaua de Mare la sfârșitul anului 2005, când două dintre cele trei hoteluri din complex au fost scoase la licitație în scopul recuperarii datoriilor pe care Triță Făniță le avea la bancă. Ulterior, firma controlată de Făniță a intrat în insolvență și cel de-al treilea hotel a fost scos, la rândul lui, la licitație.