Isărescu aruncă bomba: Care este principalul risc pentru stabilitatea financiară a României

Publicat: 05 06. 2019, 13:04

În discursul său, Isărescu a remarcat rata medie de creștere economică a ultimilor 5 ani, de 4,6%, dublă față de rata medie de creștere din Uniunea Europeană, de 2,1%. Guvenratorul a spus că acest ritm a diminuat decalajele față de media UE, dar creșterea consumului a diminuat investițiile publice. „Dacă continuăm cu această tendință, mai devreme sau mai târziu trebuie să facem o corecție și orice corecție costă și nu e plăcut, e dureros”, a declarat Isărescu

Guvernatorul a evidențiat faptul că „s-a dat prea mult”, fără a ține cont de cât poate să ducă economia, astfel că România a ajuns să importe prea mult. „Stimularea cereriii pe plan intern înseamnă că ne ambiționăm să creăm locuri de muncă în străinătate”, a subliniat guvernatorul BNR.

El a criticat, de asemenea, instabilitatea legislativă, oferind exemplul OUG 114.

Guvernatorul spune că raportul încearcă să ofere și soluții pentru problema dezechilibrelor macroeconomice. Raportul se referă la dimensiunea deficitului bugetar, la cea a deficitului de cont curent și la structura creșterii economice, bazată în mare parte pe consum acoperit din importuri. „Reechilibrarea sustenabilă a situației extrene trebuie să conțină două componente esențiale. Prima este de natură fiscală, pentru a reduce treptat deficitul bugetar în direcția atingerii obiectivului pe termen mediu, celebrul MTO. A doua constă în accelerarea reformei structrale, de natură să sporească înzestrarea cu factori de producție, acei factori care cresc productivitatea și facilitează competitivitatea produselor și industriilor românești”.

„Dacă nu ții cont de cât poate să dea economia, ce va rezulta e că dai de lucru economiei, dar dai mai mult de lucru altor economii, prin importuri. Este ca o foiță de turnesol echilibrul extern. Ne putem amăgi, dar dacă vrem să știm, știm că s-a dat prea mult, nu s-a ținut cont de cât poate să ducă economia și așa te duci la dezechilibre externe”.

În privința riscurilor legislative, guvernatorul a invocat nevoia de consultare, de negocieri cu actorii implicați. „Ordonanța 114 adoptată fără consultarea prealabilă a BNR, fără negocieri cu industria bancară și mai ales cu Banca Centrală Europeană, a reprezentat un risc sever la adresa stabilității financiare”, a spus Isărescu. Guvernatorul a vorbit de caracterul incert, impredictibil al altor schimbări legislative din ultima vreme, fără studii de impact și fără consultări cu părțile interesate.