Isărescu: Dacă statul nu ar fi scumpit energia electrică și termică inflația ar fi fost mult mai mică. Cât de vinovați sunt politicienii de deprecierea leului

Publicat: 07 02. 2013, 12:15
Actualizat: 23 03. 2019, 10:10

La sfârșitul anului trecut, inflația ar fi fost mai scăzută dacă statul nu ar fi majorat prețurile la energie electrică și gaze, a explicat luni guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării raportului trimestrial privind inflația. În ceea ce privește proiecțiile Băncii Naționale privind evoluția inflației, în 2013 rata anuală va ajunge la 3,5% în timp ce în 2014 prețurile de consum vor crește cu 3,2%.

Inflația a crescut la finele anului trecut la 4,95%, în afara intervalului țintit de Banca Națională a României (BNR) și va continua să se situeze peste limita superioară a acestuia în primul semestru al acestui an pe fondul liberalizării prețurilor la energie electrică și gaze, a explicat guvernatorul BNR.

„Factorii determinanți ai inflației în trimestrul IV sunt în sensul scăderii prețurilor, o anumită corecție a prețurilor alimentare volatile, la legume, fructe, ouă, după o creștere masivă în perioada anterioara, trendul descendent al cotațiilor internaționale ale țițeiului, stabilizarea cursului și deficitul de cerere. În sensul opus au acționat majorările unor prețuri administrate la energie electrică, energie termică și gaze naturale”, a precizat Isărescu.

Isărescu: Criza politică și alegerile au avut un cuvânt de spus în deprecierea leului

În ceea ce privește rata inflației CORE 2, calculată prin eliminarea prețurilor administrate, a celor volatile și a prețurilor tutunului și a băuturilor alcoolice, aceasta s-a temperat în ultimele două luni ale anului, a explicat guvernatorul.

„Inflația CORE2 ajustată rămâne cvasi-stagnantă. Instrumentarul de politici monetare este suficient de bine calibrat”, a precizat Isărescu.

„Noua proiecție legată de prețurile administrate, datorită factorilor noi, cogenerare, certificate verzi, comparativ cu noiembrie 2012 avem o altă configurație. Grosul creșterilor este concentrat în prima jumătate a acestui an. Estimăm menținerea ratei anuale a inflației peste intervalul țintul în primul semestru”, a mai adăugat el.

În ceea ce privește evoluția cursului de schimb, guvernatorul BNR a precizat că acesta s-a stabilizat.

„Este mai mult decât evident faptul că criza politică din vară și alegerile ce au urmat au avut un cuvânt de spus în deprecierea cursului”, a adăugat Isărescu.