Isărescu: Restituirea împrumuturilor cu imobilele depuse garanție pentru credite ar descuraja total creditarea

Publicat: 26 05. 2015, 12:50

„Referitor la ultimele inițiative legislative, întreb și eu public: cine va mai acorda credite imobiliare dacă se preconizează prin lege că rambursarea se va face în clădiri?! Această inițiativă omoară din start creditarea viitoare. În consecință, soluțiile de tipul „credit după nevoi, rambursări după disponibilități” dezechilibrează balanța între debitorii actuali și viitori, nu are rost să-i împovărăm pe viitorii debitori cu greșeala din trecut și prezent. Este subminată viabilitatea activității bancare”, a declarat marți Isărescu la conferința „Viitorul modelelor de business bancar”, organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României.

El a reamintit că banii acordați de bănci sub formă de împrumut sunt banii deponenților, care își așteaptă banii înapoi împreună cu o dobândă, nu sub formă de „ferestre, case, acoperișuri”.

Guvernatorul a punctat că băncile nu urmăresc acumularea de proprietăți imobiliare depuse garanție, nu sunt dezvoltatori imobiliari, nici agenții imobiliare și nici instituții de binefacere.

În ceea ce privește soluțiile post-criză în sistemul bancar, Isărescu a precizat că vede o creștere moderată a creditului în perioada următoare, care nu ar mai putea înregistra o evoluție precum cea din anii 2006-2009. Totodată, se va deplasa accentul dinspre volum înspre calitatea creditării și va crește importanța finanțării locale, atât din punctul de vedere al resurselor locale atrase, cât și al creditării entităților locale, în principal IMM-uri.

„Această ultimă tendință, importanța finanțării locale pe partea de pasive și active, se înscrie nu numai în România, ci și la nivel european, și anume revenirea a circa 40% din bănci la un model clasic, cu finanțare pe baza depoozitelor. Vom avea banking modern cu telefonul, dar cu metode clasice, revenim la metoda clasică de creditare. Credităm agricultură primăvara ca să iei banii înapoi toamna (…) și atunci nici bancherii nu se vor mai plânge că au ajuns agenții imobiliare”, a mai spus guvernatorul.