Leul s-a depreciat ușor înainte de anunțarea Guvernului. Dealer: „Nu ne interesează cine e numit ministru, ne interesează dacă Ponta se mai ceartă cu Băsescu”

Publicat: 19 12. 2012, 14:54
Actualizat: 20 03. 2019, 20:15

Speculațiile pe leu s-au încheiat odată cu numirea premierului, susțin jucătorii implicați pe piața valutară, ușoara depreciere suferită de moneda națională miercuri fiind o consecință a cererii de valută venite din partea companiilor.

Dealerii valutari au avertizat la începutul lunii că leul s-ar putea deprecia brusc și puternic în eventualitatea în care formarea unui nou executiv va întâzia.

Miercuri, Banca Națională a României (BNR) a anunțat un curs oficial de 4,4778 lei/euro. Practic, de la anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare, leul s-a apreciat cu 1,2% în raport cu euro, dealerii arătând că evoluția bună s-a accentuat odată cu numirea premierului.

„Pentru investitorii instituționali s-a terminat speculația odată cu desemnarea premierului, poate chiar puțin înainte, odată cu apariția semnalelor pacificatoare. Un pakistanez de la Londra care tranzacționează câte șapte monede nu este interesat că e Chițoiu ministru. E interesat doar dacă reapar scandaluri între președinte și premier”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care a preferat să nu fie citat cu numele și funcția.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

Cotația de miercuri este ușor mai ridicată decât de cea de marți când referința oficială anunțată de banca centrală a fost de 4,4672 lei/euro.

„Leul s-a depreciat ușor pentru că cererea de valută a companiilor, acum, în prag de Sărbători, a fost foarte mare, în special pentru credite. În general, firmele au de plătit creditele la final de lună și atunci crește cererea”, a explicat dealerul.

În opinia sa, cursul s-ar putea menține la acest nivel, în perioada următoare fiind așteptate volume mici de tranzacționare pe piața financiară.

În ceea ce privește evoluția primei de risc a României, respectiv a CDS-urilor, indicator care reflectă riscul intrării României în incapacitate de plată, aceasta a scăzut la nivelul de 213 puncte de bază, în jurul orei prânzului, pentru obligațiunile cu o maturitate de cinci ani.