Linia de mare viteză Budapesta-București-Constanța și calea ferată care va lega Aeroportul „Henri Coandă” de Capitală, printre prioritățile CFR SA pentru 2013-2015

Publicat: 19 03. 2013, 12:02
Actualizat: 19 03. 2013, 12:02

Calea ferată de mare viteză Budapesta-București-Constanța și linia care va lega Aeroportul Internațional Henri Coandă de Capitală sunt două dintre proiectele prioritare de investiții pentru care compania de infrastructură feroviară CFR SA caută finanțare în perioada 2013-2015.

CFR SA va avea în 2013 un buget de investiții de peste 4 miliarde de lei, echivalentul a circa 900 de milioane de euro, în creștere cu aproape 60% față de anul precedent. Suma ar urma să ajungă la 7,1 miliarde de lei în 2014 și la 4,6 miliarde de lei în 2015, se prevede în contractul de activitate al companiei, publicat luni în Monitorul Oficial.

Pentru reparațiile la rețeaua feroviară s-au alocat anul acesta, de la bugetul de stat și de la bugetul Ministerului Transporturilor, 79,3 milioane de lei (17,8 milioane de euro), respectiv 78 de milioane de lei (17,7 milioane de euro), necesarul fiind însă de 815,4 milioane de lei (183,2 milioane de euro), se arată în document.

Câți kilometri de cale ferată va repara CFR SA în 2013

Banii vor fi folosiți pentru repararea a 24,7 km de cale ferată, a șapte poduri și a două tuneluri. În total, circa 150 de km de linii ferate, 14 poduri, zece tuneluri și cinci gări ar avea nevoie de lucrări de reparații.

Pentru lucrările din programul de modernizare și dezvoltare a infrastructurii de cale ferată, au fost alocați de la buget 408,7 milioane de lei (91,8 milioane de euro), valoarea totală a proiectelor fiind de 1,19 miliarde de lei (267,4 milioane de euro), din care contribuția Uniunii reprezintă 700 de milioane de lei (157,3 milioane de euro).

Pentru programul de îmbunătățire a traficului s-au alocat 96,9 milioane de lei (21,7 milioane de euro). Valoarea totală a proiectelor este de 485,3 milioane de lei (109 milioane de euro), din care 238,5 milioane de lei (53,5 milioane de euro) reprezintă contribuția României

Totodată în documentul citat se specifică viteza medie de circulație proiectată, de 82,7km/h, precum și viteza asigurată, de 69,1km/h.

Stadiul lucrărilor la liniile noi de cale ferată

În programul de realizare de linii noi de cale ferată se arată că infrastructura de acces la noul pod peste Dunăre, respectiv Calafat-Vidin, a fost finalizată.

În prezent, se află în stadiu de pregătire linia nouă de cale ferată între localitățile Râmnicu-Vâlcea și Vâlcele.

Pentru noua cale ferată București-Nord-Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, CFR SA caută o finanțare în valoare de 1,6 miliarde de lei, echivalentul a 360 de milioane de euro pentru proiectarea și execuția lucrărilor.

Totodată, pentru linia de mare viteză Budapesta-București-Constanța, compania de infrastructură feroviară caută finanțare pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate evaluat la circa 11 milioane de lei (2,4 milioane de euro).

Care sunt liniile ce urmează să fie modernizate

Principalele lucrări de modernizare propuse de CFR SA pentru perioada 2013-2015 vizează liniile de cale ferată de pe Coridorul IV Paneuropean. Costul total al lucrărilor din cadrul acestui proiect se ridică la 10,2 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro), din care 6,8 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) reprezintă contribuția Uniunii Europene prin POS-T, program blocat în prezent din cauza unor nereguli sesizate de Comsia Europeană.

În stadiu de finalizare sunt lucrările de reabilitare și modernizare a liniei de cale ferată București-Băneasa-Fetești.

Reabilitarea liniilor Coșlariu-Simeria, Sighișoara-Coșlariu și Frontieră-Curtici se află în stadiu de execuție, în timp ce modernizarea liniilor Predeal-Brașov, Craiova-Calafat, Craiova-Caransebeș, Caransebeș-Arad și reabilitarea liniilor Brașov-Sighișoara, km 614-Gurasava, Gurasava-Simeria se află în stadiu de pregătire.

Tot în stare de pregătire este și proiectul de modernizare a rețelei de cale ferată în zona București precum și „perspectiva de dezvoltare a rețelei existente pentru transportul de călători în zona metropolitană (centura București)”.

Reabilitare a Gării de Nord, în parteneriat public-privat

În prezent, se execută lucrări de modernizare la 15 gări, respectiv Râmnicu Vâlcea, Slatina, Reșița Sud, Piatra-Neamț, Sfântu Gheorghe, Pitești, Târgu Mureș, Giurgiu, Bistrița Nord, Botoșani, Brăila, Călărași Sud, Slobozia Veche, Vaslui și Zalău.

CFR SA propune totodată modernizarea și reabilitarea Complexului CFR București Nord, care cuprinde Gara de Nord și Gara Basarab, în parteneriat public-privat, proiectul aflându-se în stadiu de pregătire. Modernizarea presupune și transformarea zonelor adiacente în centru comercial.

Gara din Timișoara urmează a fi modernizată, sursa de finanțare fiind un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Totodată, se are în vedere reabilitarea stațiilor Baia Mare, Satu Mare, Târgu Jiu, Miercurea-Ciuc și Târgoviște.