ALERTĂ METEO. Ce se va întâmpla cu pâinea europenilor din cauza condițiilor meteo

Publicat: 25 03. 2020, 10:06
Actualizat: 07 04. 2021, 02:53
Producţia medie de grâu la hectar în blocul comunitar (UE27) plus Marea Britanie va fi mai mică

Din cauza excesului de umiditate înregistrat în Europa Occidentală, unul care ar putea să anuleze efectele condițiilor agrometeo favorabile din alte zone, producţia medie de grâu la hectar în blocul comunitar (UE27) plus Marea Britanie ar putea fi cu 2,1 procente mai mică în 2020 comparativ cu anul trecut, conform datelor sistemului MARS de prognozare a randamentului culturilor.

În primele rapoarte privind prognozele pe anul în curs, date publicității luni, 23 martie 2020, analiștii MARS afirmă că, în 2020, producţia medie de grâu moale a UE ar urma să atingă un nivel de 5,88 tone la hectar, în scădere faţă de una de 6,01 tone la hectar înregistrat în 2019, anunță Reuters, citată de Agerpres.

Chiar şi în atare condiții, productivitatea la hectar care ar urma să fie înregistrată în 2020, va fi peste media cincinală.

Specialiștii MARS au în vedere şi o scădere a randamentului la orz, până la 4,85 tone la hectar în acest an, cu 2,8 mai mică decât în 2019. În schimb, la rapiţă, o cultură care a fost afectată anul trecut de vremea nefavorabilă, MARS mizează pe o relansare semnificativă a producţiei cu 6,8% până la 3,18 tone la hectar în 2020.

Aproape întreg continentul european a înregistrat una din cele mai calde ierni din istorie. O bună parte din regiuni au înregistrat temperaturi cu 2-4 grade Celsius peste medie. Anomalii şi mai mari au fost înregistrate în Estul şi Nordul Europei, unde culturile sunt avansate şi în bune condiţii, afirmă specialiștii agrometeo ai MARS.

În ciuda acestui fapt, căderile de precipitaţii, în exces, înregistrate în regiunile importante pentru producţia de cereale din nord-estul Europei, la care se adaugă seceta din ţările din sudul Europei ridică semne de întrebare.

Analiștii unității specializate MARS susțin că vremea umedă din Franţa, Germania, Marea Britanie şi ţările Benelux înseamnă că lucrările în câmp sunt afectate, culturile de cereale nu sunt într-o stare bună, iar însămânţările de primăvară sunt întârziate.

Pe de altă parte, ploile suficiente sunt prognozate să refacă nivelul de umiditate din sol în Spania, Grecia, estul României şi nordul Bulgariei, au conchis cei de la MARS.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ