Buget 2021. Principalele programe în care Ministerul Agriculturii crește finanțarea. Există și domenii cu alocare zero

Publicat: 14 02. 2021, 16:34

Majorat cu peste 10%, noul buget al Ministerului Agriculturii propune creșteri în mai multe domenii, cum ar fi reconversia plantațiilor viticole ori schemele de plăți directe din sectorul vegetal și zootehnic. Există și cazuri cu alocări zero sau insignifiante, cum e cazul despăgubirilor pentru secetă.

Supus dezbaterii publice, noul buget din acest an se ridică la 26 miliarde lei, față de 23,5 miliarde, în 2020. Aparent, ar trebui să mulțumească pe toată lumea și mai mult decât atât. În realitate, sunt zone nefinanțate ori subfinanțate.

De departe, cea mai mare cotă este alocată pentru schemele de plăți directe în sectorul vegetal și zootehnic, conform OUG nr.3/2015. Creșterea este substanțială, de la 9,1 miliarde anul trecut la puțin peste 10, anul acesta.

E puțin mai bine și în ceea ce privește programul apicol, unde finanțarea crește de la 51 la 52 de milioane lei. La capitolul sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi sunt 1,5 milioane lei iar la măsuri de piață privind organizațiile de producători, bugetul crește de la 6,4 milioane la 7 milioane lei.

La acvacultura care furnizează servicii de mediu în loc de 7 milioane vor fi 46 de milioane. Sectorul viticol este și el printre beneficiari: la restructurare/ reconversie plantații viticole finanțarea crește de la 71 milioane lei la 122 milioane, la investiții în sectorul viti – vinocol de la 42 la 90 milioane iar la promovare vinuri, de la 10 la 18 milioane.

Există și diminuări, cum ar fi la distilarea subproduselor din sectorul viti – vinicol, unde s-a ajuns de la 99 la doar 5 milioane lei. O adevărată problemă este la sumele alocate prin bugetul de stat pentru sprijinirea fermierilor, care scad de la 2,3 miliarde la 1,2 miliarde.

Mai rău, sunt sectoare cu buget zero: la prelucrarea produselor pescărești și de acvacultură (față de 11 milioane, în 2020) ori la schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte. La despăgubiri pentru secetă s-a ajuns de la 930 de milioane la unul singur, în condițiile în care fermierii ceruseră un miliard.