DE PLÂNS | Milioane de litri de produs, aruncate în contextul pandemiei de coronavirus

Publicat: 08 04. 2020, 10:29
Crescătorii de vaci cu lapte din Marea Britanie au fost constrânși să arunce milioane de litri de lapte din cauza lipsei posibilităților de desfacere

O nouă dovadă a problemelor serioase cu care se confruntă sectorul agroalimentar în plină pandemie de COVID-19, pe fondul măsurilor de carantină impuse, este și situația în care crescătorii de vaci cu lapte din Marea Britanie au fost constrânși să arunce milioane de litri de lapte din cauza lipsei posibilităților de desfacere.

Prin închiderea lanţurilor de cafenele, restaurante şi birouri a fost dată o lovitură cruntă sectorului de producție a laptelui într-o ţară unde livrarea acestui produs, la orele dimineții, face parte din tradiţie, conform AFP, citată de Agerpres.

Robert Mallett, un producător din Wiltshire, sud-vestul Angliei, a mărturisit pe contul său de Twitter că a fost obligat, încă odată, să arunce 17.000 de litri de lapte.

O situaţie similară este și cea a producătorului de brânză Winterdale, a cărui exploataţie din Kent (sud-est) a publicat duminică pe reţelele sociale imagini care arată cum laptele este aruncat la canalizare.

Conform publicațiilor de specialitate, dacă în luna martie s-a majorat cererea de lapte din partea gospodăriilor, în contextul în care persoanele fizice iau toate mesele acasă, cererea firmelor şi restaurantelor s-a prăbuşit.

Ca urmare, spre exemplu, unul din cei mai importanţi jucători angro pe sectorul laptelui, care lucrează în special cu restaurantele, a decis să adopte o reducere puternică a preţului plătit la producător.

Din păcate, explică firma de consultanţă Ian Potter Associates, s-a ajuns inclusiv la soluția ca o parte din cantitățile de lapte să ajungă în centralele pe biogaz care utilizează materii organice pentru a produce energie.

Marți, 7 aprilie 2020, federaţia producătorilor de lapte din Marea Britanie a solicitat Executivului britanic un plan de susţinere a producătorilor, astfel încât să fie o evitată criză mai amplă în acest sector. Soluția propusă ar fi despăgubirea producătorilor care nu primesc suficienţi bani pentru laptele lor sau cei care sunt constrânşi să îl arunce.

Federaţia estimează că 300 de exploataţii agricole ar fi eligibile să beneficieze de această măsură, dacă va fi adoptată, ceea ce reprezintă aproximativ un milion de litri de lapte produşi zilnic.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ