Ion s-a întors în România după 18 ani în Spania și A DAT LOVITURA. Ce cultivă acesta împreună cu niște investitori străini

Publicat: 25 06. 2023, 18:36
Ion s-a întors în România după 18 ani în Spania și a dat lovitura. Ce cultivă acesta împreună cu niște investitori străini

Ion Chindea s-a întors în țară, după 18 ani de muncă în Spania. Acolo și-a perfecționat metodele de cultivare a orezului și a revenit în România, unde și-a deschis propria afacere în acest domeniu.

„Era foarte complicat atunci când am venit. Erau foarte multe probleme, noi eram nerăbdători să muncim, pentru că am găsit totul un dezastru”, a povestit Ion Chindea.

Ion Chindea, născut și crescut în județul Harghita, la Cheile Bicazului, nu s-a întors singur, a venit cu alți trei fermieri spanioli, care au în tradiția de familie cultura de orez.

Românul a știut unde să-i ducă pe spanioli să-și investească banii și energia. I-a adus la Rojiște, în județul Dolj. O localitate mică, dar în care, înainte de ’89, se afla o plantație de orez.

„Nu o facem doar pentru noi, o facem și pentru imaginea României”

„Am venit împreună cu acești spanioli, care sunt cultivatori de orez din tată-n fiu, care au trăit în cultura de orez, au stat cu picioarele în apă. În urmă cu cinci ani am început să căutăm teren în România. Acum trei ani am găsit această fermă, am preluat-o și încercăm să ducem proiectul nostru mai departe, așa cum l-am creionat noi.

Am venit să muncim, să rămână ceva după noi. Să fie bine și pentru noi, dar și pentru țară. Nu o facem doar pentru noi, o facem și pentru imaginea României. O țară care înainte, pe timpul lui Ceaușescu era cel mai mare producător de orez din Europa. Acum, în urma unei întâlniri cu domnul ministru, am înțeles că se produce orez pe câteva mii de hectare, ceea ce este rușinos. O țară cu soluri atât de bune, o țară cu pământuri atât de roditoare, o țară cu un patrimoniu atât de complex…”, a declarat Ion Chindea, pentru Observator News.

240 de hectare de orez îngrijeşte fermierul. Un efort financiar pe care l-a susţinut printr-o asociere cu alţi 3 agricultori spanioli. Recolta se culege în octombrie, cel puţin 5 tone la fiecare hectar, însă cum preţul din ţară abia acoperă costurile de producţie, orezul ia calea exportului.

Conform statisticilor, anual, un român mănâncă circa 4 kilograme de orez, ceea ce înseamnă că, în total, consumul populaţiei trece de 75.000 de tone. Țara noastră produce, însă, doar 20% din orezul pe care îl consumăm.