Șansă pentru producătorii români. Hypermarketurile, obligate să plătească mai repede!

Publicat: 09 12. 2020, 14:25
Șansă pentru producătorii români. Hypermarketurile, obligate să plătească mai repede! / Sursa FOTO: https://cdn.pixabay.com

Directiva europeană care schimbă complet datele problemei și oferă o șansă uriașă producătorilor locali. În cazul nostru, pentru românii care întâmpină dificultăți în a-și expune marfa pe rafturile marilor lanțuri din retail.

De acum încolo, producătorii români nu vor mai plăti taxe ascunse către hypermarketuri, iar termenele în care îşi vor primi banii vor fi reduse!

Ministrul Agriculturii critică Legea 150, supranumită „Legea produselor româneşti”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că a fost adoptată în Parlament o directivă europeană privind practicile comerciale neloiale. El a răspuns unor întrebări legate de modul în care autorităţile ajută producătorii români să-şi vândă produsele în marile magazine.

A fost o lege, imperfectă, desigur, Legea 150, Legea produselor româneşti, care venea cu eliminarea taxei de raft, cu termene de plată foarte scurte, cu etichetarea produselor româneşti, dar şi cu acea chestie puţin exagerată ca 51% din produse să fie româneşti. Sigur că acest lucru nu se putea întâmpla.

Mai grav este că anul acesta legea a fost modificată cu Legea 28 şi, în afară de prevederile care au declanşat procedura de infringement, au fost scoase şi două prevederi care nu aveau nimic cu infringementul: termenul de plată scurt – pentru produse proaspete, 7 zile, şi pentru celelalte, 30 de zile – şi acele taxe ascunse care, la unele supermarketuri, se ridică până la 24%”, a spus ministrul Adrian Oros.

Potrivit acestuia, odată cu implementarea unei directive europene, taxele ascunse pot fi eliminate, iar termenul de plată redus. Cu alte cuvinte, directiva europeană obligă România să se întoarcă la prevederile inițiale ale Legii 150!

Implementăm Directiva practicilor comerciale neloiale, prin care vrem să punem pe picior de egalitate, de fapt asta vrea directiva, producătorul şi procesatorul mic cu comerciantul dominant. În România, producătorul şi procesatorul mic de regulă este român, iar comerciantul mare, de regulă, nu este român. Prin această directivă vom reuşi să eliminăm acele taxe ascunse care îi deranjează foarte mult pe producătorii români, care fac eforturi mari să ajungă pe rafturile retailerilor. În plus, vom reuşi să reducem termenele de plată la nişte termene foarte rezonabile”, a precizat Oros.