A început bătălia pentru energia ieftină: Hidroelectrica reziliază mai multe contracte cu unul dintre cei mai mari jucători din piața românească

Publicat: 30 12. 2020, 19:13

Hidroelectrca a decis denunțarea mai multor contracte de vânzare a energiei electrice cu AIK Energy Ltd, unul dintre cei mai importanți jucători din România, cu o cotă de 42% din piața locală.

Potrivit surselor e-nergia.ro, contractele pe care le-a reziliat Hidroelectrica cu cel mai mare furnizor de energie din România aveau livrare anul viitor. La începutul lunii, și Complexul Energetic Oltenia a denunțat contractele cu acesta.

E-nergia.ro susține că este vorba de un total de 32.400 MWh pe care AIK Energy nu îi mai primește de la Hidroelectrica în primul trimestru al anului viitor. Rezilierea s-a datorat faptului că AIK nu a venit cu scrisoarea de garanție bancară necesară pentru a se începe livrarea energiei.

La începutul lunii decembrie, Complexul Energetic Oltenia rezilia, la rândul său, două contracte de vânzare de energie electrică pentru AIK: unul care viza livrarea în bandă pentru primul semestru al anului viitor și altul pentru trimestrul patru al acestui an. „Neîndeplinirea obligațiilor de plată de către AIK Eenrgy LTD Londra Sucursala București”, a fost motivul invocat de CE Oltenia în ambele situații.

Oferte mai bune decât ale producătorului

Conform e-nergia.ro, AIK este furnizorul cu cea mai bună ofertă concurențială de vânzare a energiei electrice către consumatorii casnici, mai bună chiar și decât a Hidroelectrica, de unde achiziționa, parțial, energia electrică pentru furnizarea către proprii clienți.

La începutul acestui an, mai exact în aprilie, grupul AIK Energy format din AIK Energy România și AIK Energy Ltd. era cel mai mare furnizor angro din piață (alții decât producătorii). La nivel separat, se clasau imediat după Engie România (25,4%) cu 25,2 procente pentru AIK Energy România și 17,1 pentru AIK Energy Ltd.

AIK Energy a avut oferte extrem de tentante și pentru consumatorii casnici de gaz, dar în noiembrie i-a informat că nu le mai poate furniza serviciul.

„Vă informăm că începând cu data de 18.11.2020, pe fondul unor limitări de ordin tehnic și logistic intervenite în activitatea subscrisei, ați fost preluat automat de furnizorul de ultimă instanță desemnat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în condițiile legii, astfel încât alimentarea cu gaze naturale să nu fie afectată de neajunsurile limitărilor menționate”, suna anunțul transmis de AIK Energy beneficiarilor.

În cazul energiei electrice, AIK trebuie să cumpere din alte surse. Dacă nu-și poate onora serviciile, clienții săi vor fi preluați de unul dintre Furnizorii de Ultimă Instanță, până când vor încheia un nou contract cu un alt furnizor.

Marile mișcări de pe piața energiei electrice apar în contextul anunțatei liberalizări a prețului către populație. Aceasta ar urma să se producă de la 1 ianuarie 2021 și ar putea fi urmată de o eventuală creștere cu valori cuprinse între 13% şi 26%, fapt ce i-a determinat pe reprezentanții Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI) să ceară amânarea cu șase luni a implementării deciziei.