Bilanț 2020. Nuclearelectrica a încheiat anul cu un profit record. Veniturile din vânzarea energiei au crescut

Redactor:
Cezar Amariei
Bilanț 2020. Nuclearelectrica a încheiat anul cu un profit record. Veniturile din vânzarea energiei au crescut

Anul 2020 a fost unul excelent pentru Nuclearelectrica: a înregistrat venituri mai mari și un profit cu mult peste cel din 2019. Față de factorul de capacitate mediu pentru centralele nucleare de 85-90%, în Uniunea Europeană, unitățile românești înregistrează performanțe record.

Conform datelor din raportul financiar preliminar al companiei, citat de Mediafax, compania a înregistrat anul trecut venituri totale de 2,44 miliarde lei, în creştere cu 2,86%, şi un profit net de 684 milioane lei, cu 27,8% mai mare decât rezultatul din 2019.

Veniturile din vânzarea energiei electrice s-au majorat cu 2,8%, la 2,43 miliarde lei. EBITDA (prescurtarea din engleză a sintagmei „Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization”, respectiv profitul înainte de a scădea amortizarea, dobânzile și cheltuielile cu impozitul pe profit) a consemnat un avans de 10,6%, la 1,31 miliarde lei.

Cât privește activele totale ale Nuclearelectrica, la sfârșitul anului ele se cifrau la 8,84 miliarde lei, în creştere uşoară faţă de finalul lui 2019 când totalizau 8,81 miliarde lei. Datoriile totale ale companiei ajungeau la începutul anului la 1,33 miliarde lei, în scădere cu 9,64%.

Unități de top la capitolul factor de capacitate

Cu o producție anuală de aproximativ 10 TWh, Nuclearelectrica acoperă prin cele două reactoare CANDU în operare aproximativ 18% din necesarul de consum al României. Dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4, în baza Acordului Interguvernamental semnat cu SUA, va plasa România la nivel European printre statele a căror capacitate nucleară se va dubla.

Conform reprezentanților companiei, retehnologizarea Unității 1 va asigura aceeași producție, de 700 MWh, pentru încă 30 de ani, oferind, în total, României energia produsă de patru reactoare CANDU și oportunitatea de a implementa opțiunea reactoarelor modulare mici începând cu anii 2035, acest demers fiind deja pe agenda de lucru a SNN prin grant-ul de 1,2 milioane USD oferit de USTDA.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, România, prin operarea celor două reactoare de la Cernavodă, are un factor de capacitate de 93.6% în perioada 2017-2019, al doilea cel mai bun la nivel global. Tot la nivel global, raportat la factorul de capacitate a unităților 1 și 2, de la punerea în funcțiune până la sfârșitul anului 2019, Unitatea 2 se află pe primul loc în lume cu un factor de capacitate de 93,3%, iar Unitatea 1 pe locul 3, cu un factor de capacitate de 89,7.

Din peste 400 de reactoare în operare, România ocupă primul loc în lume cu un factor de capacitate de 91,2%. Factorul net de capacitate este raportul dintre producția reală de energie electrică a unei centrale și puterea maximă de productie pe care ar putea-o produce centrala, într-o perioadă de timp.

Nuclearelectrica are 6,6 miliarde de lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 82,5% de statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. De la începutul anului, acţiunile SNN înregistrează o creştere de 23,2%, pe fondul unor tranzacţii de 108,5 milioane de lei, arată datele BVB.

Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e...
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
Maria Sharapova, răspuns sarcastic pentru un bărbat care i-a cerut cadou o mașină Porsche!
Câți bani costă geaca purtată de Klaus Iohannis de Ziua Pământului. E aproape cât pensia...
Incident periculos în Israel: O rachetă siriană a explodat în aproprierea unui reactor nuclear
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Un deputat AUR susține că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la loto. A...
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Superstiții de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci azi, nu ai voie sub nicio...
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
Informația care cutremură România: A fost găsită moartă în baie. Un final tragic...
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este femeia care conduce o companie de 1 miliard de euro, cu mii de...
Inchide