România se confruntă cu un „exod” al specialiștilor din domeniul nuclear. Virgil Popescu: Se instruiesc la Cernavoda și pleacă din țară.

Publicat: 25 01. 2021, 19:18
Sursă Foto: Facebook, Virgil Popescu

Cea mai mare problemă a sectorului nuclear din România este lipsa de personal calificat pentru asigurarea funcționării unităţilor 1 şi 2 şi pentru construcţia şi operarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Criza de profesioniști în domeniul nuclear apare ca o consecință a faptului că oamenii se instruiesc la centrala de la Cernavodă, apoi pleacă în alte ţări, a declarat luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Centrala nucleară de la Cernavodă este una dintre cele mai sigure din lume și cea mai eficientă, a spus ministrul, dar provocarea cea mai mare, pentru a menţine standardul de eficienţă şi de securitate nucleară, este asigurarea resursei umane pentru funcţionarea unităţilor 1 şi 2 şi pentru construcţia şi funcţionarea reactoarelor 3 şi 4.

Ministrul a făcut aceste precizări la startul campaniei de vaccinare pentru Covid a angajaţilor din centrala nucleară.

“Am discutat despre problemele care sunt şi cum putem trece peste ele. Avem o provocare foarte mare: să construim unităţile 3 şi 4, să retehnologizăm unitatea 1, iar cea mai mare provocare este resursa umană. Avem nevoie de resursă umană calificată, profesionistă, aşa cum este acum”, a precizat Virgil Popescu, citat de Agerpres.

România și SUA au parafat în luna octombrie un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii.

În noiembrie, Comisia Europeană a avizat acordul dintre Statele Unite şi România în domeniul cooperării nuclear-civile. Avizul a permis semnarea acordului, în forma definitivă, pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Ministrul Energiei: Centrala de la Cernavodă are cele mai eficiente reactoare nucleare din lume

Virgil Popescu a menționat că centrala de la Cernavodă are cele mai eficiente reactoare nucleare din lume, dar că România se confruntă cu un exod al specialiștilor în domeniul nuclear.

Provocarea cea mai mare, spune ministrul, este aceea de a asigură resursa umană pentru funcţionarea unităţilor 1 şi 2 şi pentru construcţia şi funcţionarea reactoarelor 3 şi 4.

„Oamenii vin, stau aici, sunt instruiţi, instruirea unei persoane din domeniul nu este simplă, durează foarte mult, după care, evident, omul caută ceva mai bun şi sunt oameni care au plecat de la Cernavodă şi lucrează în alte ţări în sectorul nuclear. Trebuie să fim pregătiţi să trecem şi peste acest lucru, să găsim şi să aducem oameni tineri, oameni noi. Este o mare provocare, pentru a menţine standardul de eficienţă şi de securitate nucleară”, a completat oficialul guvernamental.

Virgil Popescu: Furnizarea de echipamente nucleare este o altă provocare

Legea securităţii nucleare se suprapune peste anumite prevederi din legea achiziţiilor, acest lucru fiind o problemă în ce privește achizițiile de echipamente, a mai spus ministrul.

“Aceasta deoarece Legea securităţii nucleare se cam loveşte de Legea achiziţiilor, dar noi, la o centrală nucleară, trebuie în primul rând să asigurăm securitatea din punct de vedere nuclear şi apoi să vorbim de partea comercială. Suntem printre cele mai sigure centrale din lume, cea mai eficientă şi vrem să rămânem aşa”, a punctat el.

Investiţii sociale de 5 milioane de lei pentru comunitatea locală din Cernavoda

În ceea ce priveşte campania de vaccinare pentru Covid, ministrul a precizat că el însuşi s-a vaccinat şi recomandă tuturor românilor să facă acest lucru, pentru ca lucrurile să revină la normal. Potrivit acestuia, 1.100 din cei 1.400 de angajaţi ai centralei s-au înscris deja pentru a fi vaccinaţi.

Ministrul mai spune că a vorbit cu primarul din Cernavodă şi a anunţat un sprijin de investiţii sociale de 5 milioane de lei pentru comunitatea locală. Acesta se va materializa în investiţii în zona medicală, de educaţie şi în alte zone. 40% medical, 40% educaţie şi 20% alte activităţi. Practic vrem să continuăm ce am început anul trecut, ca toate companiile mari din sectorul energetic să ajute comunităţile de pe tot teritoriul României şi acum vreau o implicare mai mare în comunitatea de acolo de unde îşi au sediul”, a mai spus Popescu.