• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

„MAFIA LEGUMELOR”. De câte ori cresc prețurile legumelor de la graniță până ajung pe rafturi

„MAFIA LEGUMELOR”. De câte ori cresc prețurile legumelor de la graniță până ajung pe rafturi
Roșiile, ceapa, cartofii, usturoiul sau salata verde se scumpesc de la până la zece ori de la graniță până pe rafturile marilor magazine, însă nimeni nu pare să știe de ce, respectiv nici marii comercianți, nici oficialii sau foștii șefi din Ministerul Agriculturii.

Roșiile, ceapa, cartofii, usturoiul sau salata verde se scumpesc de la până la zece ori de la graniță până pe rafturile marilor magazine, însă nimeni nu pare să știe de ce, respectiv nici marii comercianți, nici oficialii sau foștii șefi din Ministerul Agriculturii.

Astfel, din Egipt se importă ceapă la un preț de 0,28 lei pe kg, potrivit informațiilor furnizate gândul de Ministerul Agriculturii, care citează date INS și ale Autorității Naționale a Vămilor. La supermarket prețul unui kilogram de ceapă ajunge la 2,7 lei, adică de aproape 10 ori mai mult.

Din Germania se importă cartofi cu 0,99 lei pe kg. La supermarket cartofii sunt vânduți cu 1,5 lei pe kg.

Roșiile sunt importate din Olanda și ajung la graniță cu 3,08 lei pe kg, iar la supermarket se vând și cu 8 lei pe kg, adică sunt de 2,5 ori mai scumpe.

Reprezentanții marilor retaileri atrag atenția că importurile nu sunt făcute de ei. „În afară de mărcile proprii, care pe rafturi au cele mai mici prețuri, noi nu facem importuri. Sunt furnizori care ne vând marfa importată”, a declarat pentru gândul Delia Nica, vicepreședinte al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

„Nu e treaba noastră să verificăm cu ce preț au intrat, care a fost prețul la prima factură. Este treaba Gărzii Financiare să descopere cu ce preț au intrat, cu cât au fost vândute la prima factură”, a mai spus Delia Nica.

Varza importată din Macedonia are un preț declarat în vamă de 0,38 lei pe kg, în timp ce usturoiul adus din China are un preț de 2,15 lei pe kg.

Circa 1,80 lei pe kg este prețul de import pentru salata verde adusă din Italia. În piețele din București salata verde costă până la 3,5 lei bucata. Aceleași date de la Ministerul Agriculturii arată că morcovii și napii de proveniență din Turcia au un preț de intrare în țară de 0,46 lei pe kg, iar cei aduși din Republica Arabă Siriană au un preț declarat de 0,42 lei pe kg. În piețe sau la marile magazine un kilogram de morcovi poate fi cumpărat cu un preț de cinci ori mai mare.

Adrian Rădulescu, fost secretar de stat de la Ministerul Agriculturii: „Este vorba de o mafie”

Întrebat cum ar explica diferența dintre prețul de import și cel de pe rafturile magazinelor și din piețe, fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, în prezent deputat PDL, spune că este vorba de „un segment închis, o mafie”.

„Este un segment închis. Ca să folosesc un alt cuvânt, aici este o mafie care funcționează de foarte mulți ani. Dacă dumneata ți-ai propune să intri pe această piață să vinzi de mâine roșii și castraveți, nu ai găsi cumpărători”

El spune că nu crede că prețurile din vamă sunt subestimate. „Sunt prețurile reale. Pentru că dacă o marfă vine în vamă cu 1 leu și este vâdută cu 1,5 lei, se plătește impozite pe 0,5 lei. Dacă vine în vamă cu 20 de bani și este vândută cu 1,5 lei, s-ar plăti impozit pe 1,3 lei”, susține Rădulescu.

INS: „Legumele s-au scumpit în februarie cu 5,77%

Rata anuală a inflației a coborât în februarie la 2,59%, un nou minim istoric, creșterea prețurilor de consum față de ianuarie fiind de 0,64%, în intervalul estimat de analiști.

Cele mai mare creșteri de prețuri la alimente au fost consemnate la ouă – cu 12,7%, legume și conserve de legume (5,77%), categorie în care la cartofi creșterea a fost de 5,72%. Fructele s-au scumpit cu 4,48%. Singurul produs al cărui preț a scăzut față de ianuarie a fost mierea de albine.

„La legume, cu cât trece timpul, ar trebui să apară mai multe produse de pe piața internă și să se ieftinească. În acest an, însă, din cauza condițiilor meteo, producția s-a decalat cu o lună. Din acest motiv, prețurile ceva mai mari înregistrate în februarie vor scădea ușor și apoi se vor menține constante până în mai – iunie. După această dată, prețurile vor scădea la jumătate față de februarie”, a declarat recent agenției Mediafax Aurel Tănase, directorul general al Organizației Interprofesionale Prodcom Legume-Fructe.

El consideră că în cazul fructelor prețurile vor rămâne pentru întregul an la nivelul lunii februarie. Asociația producătorilor de legume și fructe Hortifruct anunța însă, la începutul lunii martie, o dublare a prețurilor legumelor, ca urmare a dereglării producției din cauza vremii nefavorabile. Unele țări au fost afectate de vremea nefavorabilă, iar producția și livrările au fost dereglate, astfel încât oferta va fi insuficientă și prețurile vor crește semnificativ, declarau atunci reprezentanții Hortifruct.

Inchide