Majoritatea băncilor din România consideră necesară continuarea acordului cu FMI

Publicat: 20 05. 2015, 14:11

Astfel, 68% dintre respondenți consideră oportună continuarea acordului cu FMI, în timp ce 32% s-au declarat împotrivă.

„Barometrul bancar, instrument de informare al bancherilor” a fost realizat de EY România în baza unui parteneriat cu ARB, prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale asociației. La sondaj au participat bănci totalizând o cotă de piață în funcție de active de aproximativ 90%.

O misiune tehnică a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale este prezentă de marți la București, până pe 26 mai, pentru discuții tehnice privind reformele fiscale prevăzute în Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum și planul de măsuri de reformă în economie, angajamente prevăzute în programul cu instituțiile financiare internaționale.

Al treilea acord încheiat cu instituțiile financiare internaționale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat.

Reprezentanții Fondului se așteaptă ca o parte dintre obiectivele asumate să fie atinse, iar pentru acest lucru Guvernul să găsească soluții pentru rezolvarea unei părți dintre probleme, astfel încât programul să poată fi evaluat înainte de a expira.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat la finalul săptămânii trecute că Guvernul ar putea lua în calcul continuarea parteneriatului cu insituțiile financiare internaționale dacă actualul acord se încheie cu succes în toamnă, însă ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez.