MARAMUREȘ. Locuitorii județului Maramureș își găsesc ușor locuri de muncă, dar sunt unii dintre cei mai prost plătiți angajați din țară

Publicat: 09 04. 2013, 09:50
Actualizat: 21 03. 2019, 11:48

Locul 24 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul, este ocupat de Maramureș.

Traiul în acest județ are atât părți pozitive, cât și negative. Regiunea se află pe locul 10 la nivel național în ceea ce privește suprafața spațiilor verzi din zonele urbane și în ceea ce privește procentul gospodăriilor de pe teritoriul său care dispun de instalații de canalizare. 

De asemenea, în rândul locuitorilor săi procentul șomerilor este scăzut, dar salariile pe care le primesc angajații din partea patronilor companiilor care își desfășoară activitatea aici sunt unele dintre cele mai mici din România.

Un alt punct slab al județului Maramureș îl reprezintă numărul mare de persoane condamnate definitiv de către a instanță.

Maramureșul ocupă locul șase la nivel național în ceea ce privește rata șomajului, de 4,19%. Aceasta este apropiată de cea înregistrată în județul Cluj (3,93%), dar de două ori mai mică decât cea din Vâlcea – județul cu cei mai mulți șomeri din România.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Deși locuitorii acestei regiuni nu au probleme mari atunci când încearcă să obțină un loc de muncă, salariile cu care sunt plătiți ulterior de către angajatori sunt unele dintre cele mai mici din țară.

La finalul lunii decembrie a anului trecut, spre exemplu, patronii companiilor din Maramureș își plăteau angajații cu un salariu mediu net de 1.091 lei, cu 447 lei sub media națională și cu doar 27 de lei mai mare decât cel câștigat, în aceeași perioadă, de angajații din Harghita – cei mai prost plătiți salariați români.

Totodată, printre companiile cu cel mai important aport la economia locală se numără Eaton Electro Producție, firmă specializată în producția de aparate și de echipamente electrice. Eaton Electro Producție a înregistrat, în 2011, o cifră de afaceri de 814 milioane lei, un profit net de 35 milioane lei și a asigurat locuri de muncă pentru 1.829 de persoane, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

O altă problemă cu care se confuntă locuitorii județului Maramureș este rata mare a criminalității înregistrată în regiune. În 2011, aici au fost condamnate definitiv 295 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, peste media națională și cu 210 mai multe decât în Ilfov – județul unde se înregistrează cea mai scăzută rată a criminalității din România.