Măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale: Plafonul plăților în numerar la comercianți și în magazinele cash and carry va fi redus – DOCUMENT

Publicat: 20 09. 2023, 17:07
Numărul POS-urilor și al cardurilor sunt așteptate să crească / Sursa foto: Shutterstock

Guvernul propune, în pachetul de măsuri fiscale pus în transparență, reducerea limitei maxime a plăților pe care persoanele juridice sau persoanele fizice autorizate le pot face la comercianți obișnuiți sau magazinele cash and carry. Este o măsură care vizează reducerea evaziunii fiscale și vine în completarea actelor normative care vizează creșterea gradului de „terminalizare” a României , adică introducerea aparatelor POS la cât mai mulți operatori economici, implicit a volumului plăților cu cardul.

Pachetul de măsuri propus de Guvernul Ciolacu, ajuns miercuri în primă lectură în ședința Executivului, și pentru care își va asuma răspunderea în Parlament, propune, printre alte măsuri destinate combaterii evaziunii fiscale, diminuarea plafoanelor maxime admise pentru plățile în numerar.

Este vorba de modificarea prevederilor Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015.

Prin acest act normativ se interzicea plata cu cash pentru entitățile cu personalitate juridică și se introduceau în același timp derogări de la acestă interdicție.

Legea menționată prevede, la art. 1. alin (1) că „Operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii”.

Ulterior, la articolul 3, sunt introduse excepții, respectiv un plafon zilnic de 5.000 de lei în unitățile obișnuite și de 10.000 de lei la magazinele cash and carry.

Noile plafoane

Plafoanele sunt reduse de cinci ori prin pachetul de măsuri propus de Executiv.

Premierul Marcel Ciolacu a reiterat miercuri că România nu mai poate continua cu facilități fiscale, îngropând economia țării. Acesta a atras atenția și asupra coletării ineficiente a TVA-ului la bugetul statului, în condițiile în care țara noastră are cele mai mici venituri și cea mai mare rată a evaziunii fiscale.

„(1) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în următoarele condiții:

  • a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;
  • b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană;
  • c) plăți către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
  • d) plăți către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei;
  • e) plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

(2) Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

(3) Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.”

Documentul pus în transparență poate fi consultat AICI.

De amintit că actele normative recente au obligat mai mulți operatori economici să monteze sisteme de plată cu cardul, POS-uri. Din 1 ianuarie 2023 au intrat în vigoare cele mai recente modificări legislative în domeniu, menite să pună o frână „plăților gri”. Mai concret, Guvernul a decis, prin ordonanță, în iulie 2022, reducerea de la 50.000 de euro la 10.0000 de euro a cifrei de afaceri a comercianților care trebuie să instaleze sisteme de plată cu cardul, din 1 ianuarie 2023, iar în decembrie 2022 s-a adoptat legea de aprobare a ordonanței care prevedere ca obligativitatea să fie raportată la încasări în numerar, nu cifră de afaceri, respectiv de la nivelul de 50.000 de lei.

Conform datelor BNR, numărul total de carduri emise în România era, la finalul anului 2021, de aproape 19,6 milioane de unități (19.598.274), din care aprox. 80% erau active (78,87%).

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscal bugetare e în transparență. Marcel Ciolacu a chemat aleșii locali la Guvern să discute despre impactul legii

UPDATE | PSD a bătut în cuie măsurile fiscal-bugetare. Ciolacu le-a prezentat liderilor social-democrați ultimele detalii stabilite în coaliție