Mugur Isărescu ar prelua la BNR protecția consumatorului de servicii financiar-bancare. „E mai bine să se certe lumea sub același acoperiș”

Mugur Isărescu ar prelua la BNR protecția consumatorului de servicii financiar-bancare. „E mai bine să se certe lumea sub același acoperiș”
Publicat: 14/09/2023, 16:06
Actualizat: 14/09/2023, 17:26

Funcțiile de supraveghere bancară și de protecție a consumatorului pot fi complementare, se pot îmbina și pot da rezultate bune, dar asta nu înseamnă că nu sunt conflictuale, admite guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, care a militat joi, în cadrul unei dezbateri, pentru preluarea acestei atribuții în cazul a clienților din domeniul financiar bancar. Totuși, șeful BNR a subliniat că, dacă legiuitorul va lua decizia să transfere protecția consumatorilor de servicii financiar-bancare la BNR, trebuie să existe direcții total distincte, chiar în clădiri separate.

Mugur Isărescu a prezentat joi cele mai puternice argumente pentru care crede că protecția consumatorulului din domeniul financiar-bancar ar fi mai bine să fie sub aceeași umbrelă cu supravegherea bancară prudențială, făcând cu această ocazie un al evoluției rolurilor asumate banca centrală în economie. Guvernatorul a amintit chiar de anii când credea cu tărie că banca cetrală trebuie să se ocupe doar de politică monetară, de inflație.

Găsirea unui punct de echilibru între supravegherea bancară și politica monetară este o decizie dificilă, a explicat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în cadrul conferinței „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea prețurilor”, organizată la sediul băncii centrale.

Cum s-ar face transferul

Mugur Isărescu a argumentat că funcțiile de supraveghere bancară și de protecție a consumatorului pot fi complementare, se pot îmbina și pot da rezultate bune, dar asta nu înseamnă că nu sunt conflictuale.

„Insist asupra faptului că supravegherea se duce la indicatorii prudențiali ai băncilor și unul esențial este operarea creditului. Într-adevăr e bine atunci când recuperezi creditul să ai în vedere și protecția consumatorului și așa mai departe. Recuperarea creditului, chiar dacă este complementară, nu înseamnă că uneori nu trebuie să îl strângi pe debitor, pentru că mulți plătesc cum plătesc sau nu plătesc”, a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a amintit două motive pentru care guvernatorii centrali au ajuns la concluzia că este mai bine ca supravegherea bancară să intre în atribuțiile băncilor centrale: nu există profesioniști mai buni decât la banca centrală și toate informațiile ajung aici și în al doilea rând „e mai bine să se certe lumea sub același acoperiș”.

„De fapt, eu când cedez, ca veteran, și spun «Uite, putem să luăm și funcția asta, de protecție a consumatorului» cu motivul că poate e mai bine ca sub același acoperiș să asigurăm această complementaritate, nu pentru motivul că n-ar fi conflictuale, că ar fi numai complementare, că nu sunt. Cel de la supraveghere – că, ce, îi schimbăm funcția? – spune: «Ia banii înapoi!, Credite neperformante, cât mai jos!», Du-te peste clientul care eventual îți spune că nu e protejat – dar știi precis că nu e protejat? Știi precis că nu vrea să plătească onorarea obligațiilor? Care sunt dovezile? Numai că plânge? Numai că și-a angajat un câmp mediatic și face gălăgie în presă? Dar sub același acoperiș într-adevăr pot să fie complementare”, a explicat Mugur Isărescu.

„În momentul în care accept o asemenea schimbare legislativă, o accept pe ideea că sub același acoperiș lucrurile ar putea să fie într-adevăr complementare – pentru că ele sunt complementare, nicio bancă nu are interesul să își omoare clienții – și se poate rezolva mai ușor sub același acoperiș, dar în direcții deosebite. Eu nu văd cum ar putea să îl trimit pe cel de la supraveghere să se uite și așa (din dreapta – n.r.), și ala (din stânga), să se uite și la indicatori, vede că toți indicatorii prudențiali arată prost, și în același timp să se ducă să îl mângâie pe creștet și pe consumator, că, na, n-are bani”, a afirmat guvernatorul BNR.

„Pe educație, etică, comportament foarte serios, moral, dar și transparent față de consumatorul de servicii financiare trebuie să transmită banca centrală printr-o direcție separată. Și să lăsăm supravegherea prudențială să fie ceea ce trebuie să fie: să țină la stabilitatea sistemului financiar – bancar, pentru că este esențială”, a conchis Mugur Isărescu.

Sursa foto: captura Youtube

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro