Ministerul Investițiilor pregătește un nou program pentru eficientizarea energetică a caselor. Se vor da bani și pentru baterii de stocare

Publicat: 12 10. 2023, 19:32

This browser does not support the video element.

Românii care locuiesc la case, atât din mediul urban, cât și rural, vor putea beneficia de vouchere din fonduri europene pentru a-și monta panouri fotovoltaice, inclusiv baterii de stocare, și pentru a-și face locuința mai eficientă din punct de vedere energetic.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a propune, în cadrul noului program RePoweEu, un nou program de tipul „Casă eficientă energetică”.

„Acest nou program care este în cuantum mai mare decât cel pe care l-ați spus (de aproximativ 4.000 de lei – n.r.), face parte din propunerea României în capitolul RePowerEU. Și acest program, odată cu aprobarea Planului Național de Redresare revizuit, va intra, să spun așa, în implementare de la 1 ianuarie 2024 și va avea trei componente. O componentă –  vouchere de 25.000 lei pentru panourile solare, dar, totodată, cine pune panouri solare, va primi și 25.000 lei pentru stocare. Deci vom avea un program care va lucra pe ambele pariere pentru un beneficiar”, a explicat, joi, Adrian Câciu, în cadrul briefingului de presă de la finalul ședinței de Guvern.

Un al doilea tip de voucher vizează eficiența energetică a gospodăriilor. „Eu cred că este pentru prima oară când ne ducem direct pe gospodării, nu ne mai ducem pe condominium sau pe blocuri, cum era până acuma, pe gospodării individuale, un voucher de 76.500 lei pentru o familie, pentru o gospodărie, pentru anvelopare, pentru schimbarea geamurilor, pentru a crea eficiența, trece într-un alt nivel de eficiență energetică a imobilului respectiv”, a detaliat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Finanțare totală de 1,1 miliarde de euro

Pentru acest program, care ar urma să fie implementat de la 1 ianuarie 2024, până în 2026, responsabilii MIPE propun o finanțare totală de 1,1 miliarde de euro. „Noi sperăm să lucreze foarte puternic în 2024-2025, astfel încât cât mai mulți cetățeni să poată să deveni, să fie mult mai rezilienți din perspectiva costurilor cu energia”, a spus ministrul.

„Este un program care vizează toți cetățenii României care stau la casă, dar evident, ca să fie mai concret, o să avem o alocare urban – rural, pentru că nu putem ca întotdeauna să mobilizăm fondurile pentru urban, iar ruralul să rămână în urmă. Deci va fi un echilibru astfel încât cei din mediul rural să poată să beneficieze, eu zic, prioritar de acest program”, a detaliat Adrian Câciu.

Soluții pentru valul de prosumatori

De amintit că legiuitorii și autoritatea de reglementare analizează posibile soluții pe fondul provocărilor declanșate de „tsunamiul” de prosumatori din ultimul an și jumătate.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va putea să reducă sau să taxeze suplimentar investițiile solicitate spre avizare de către prosumatori, în cazul în care capacitatea de producție a acestora ajunge la peste 8% din puterea totală instalată a României, după cum a declarat președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Bende Sandor, marți, în cadrul unui eveniment de profil.

În plus, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a mai spus că o posibilitate ar fi ca finanţarea panourilor fotovoltaice să fie condiţionată de instalarea de unităţi de stocare a energiei.

Sursa foto: Pixabay