Ministrul Cîțu anunță Apocalipsa finanțelor. Ce se întâmplă cu un milion de români!

Publicat: 18 03. 2020, 10:44
Actualizat: 18 03. 2020, 10:45

Predicția îi aparține chiar ministrului Finanțelor Publice. Florin Cîțu a vorbit la Digi 24 despre perspectiva economică a țării, afirmând că datele nu arată tocmai bine. Oricum, „o parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget”, promite Cîțu, care dă asigurări că Guvernul Orban „are facilități și pentru angajatori”.

Șeful MFP crede că vârful de criză va fi în aprilie, urmând ca lucrurile să se amelioreze din iulie încolo.

„Ne-am pregătit – și știm, am făcut calcule – chiar pentru 500.000, 1 milion de oameni care să intre în șomaj tehnic, dacă se va ajunge acolo, dar eu sper să nu se ajungă. Avem facilități și pentru companii să rețină oamenii, dacă se poate. Acolo unde pot să rețină oamenii, îi vom scuti de plata impozitelor. Încercăm să facem pentru companii o motivare să nu trimită toți oamenii în șomaj tehnic, ca să poată să se reorienteze”, a declarat Florin Cîțu.

Concret, Executivul poartă negocieri cu gigantul Ford, de la Craiova, care ar putea trimite în șomaj tehnic până la 6000 de angajați! Astfel, pentru primele două săptămâni, compania americană va susține șomajul tehnic al salariaților, urmând ca apoi să se caute soluții împreună cu statul român.

„Avem linii de credit pentru companii. Poate dacă pot să se reorienteze rapid către un alt domeniu, folosim aceste linii de credit, de garanții, de fapt, pentru linii de credit, ca să poată să se retehnologizeze. Este un caz, de exemplu, în România, o companie care a achiziționat un utilaj prin care va face măști și în perioada următoare vom produce măști în România. Este o companie privată pe care o vom ajuta în perioada următoare tot cu linie de credit. Intenția noastră este ca nicio companie să nu fie afectată de această perioadă”, a mai spus ministrul Cîțu.

Ministrul Finanțelor afirmă că proiecția sa este până în vară, „după aceea, vedem ce se mai întâmplă. Vreau să fiu sigur că avem finanțare, lichidități, că suntem ok până în vară. Între timp, cu fiecare informație pe care o vom avea, ne vom recalcula estimările”.

Impactul pachetului de măsuri pregătit de Guvernul Orban pentru sprijinirea economiei României în perioada următoare reprezintă aproape 2% din PIB. „Avem un pachet de măsuri care se definitivează, aproape 2% din PIB, dacă luăm toate măsurile pe trei luni. Acesta va fi impactul în economie. Nu suntem Germania, Spania sau Franţa, dar pentru România un 2% impact în trei luni de zile cred că este substanţial şi sperăm să ajute companiile, să treacă peste această perioadă”.

Întrebat despre variata amânării impozitului pe venit pentru persoanele fizice, Cîțu a răspuns: „Pentru anumite sectoare din economie se poate face acest lucru până la două luni de zile, pe perioada de stare de urgenţă, şi încă 30 de zile după aceea dată. Detalile vor apărea în Hotărârea de Guvern. Acest pachet este de 2% din PIB. Dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc, suntem pregătiţi să introducem alte măsuri pentru a susţine economia”.