Ministrul Finanțelor: Cota unică va fi menținută în 2015

Publicat: 29 05. 2014, 14:11
Actualizat: 05 02. 2019, 13:47

„Sigur menținem cota unică de impozitare pentru companii. Sincer nu cred că se poate realiza din 2015. Există mai multe aspecte tehnice (…) În viitorul foarte apropiat nu văd să se poată face. Presupune schimbări majore, cum se declară și se plătește”, a arătat Petrescu.

Ministrul Finanțelor a recunoscut că trecerea la impozitarea progresivă este trecută atât în programul de guvernare, cât și în strategia fiscal-bugetară, ca o formă de relaxarea a fiscalității pentru persoanele cu venituri reduse, dar a refuzat să răspundă la întrebarea directă dacă este de părere că ar trebui să se renunțe la cota unică.

„Cred că în momentul în care se va lua decizia, dacă se va lua, trebuie să se facă o analiză în ce mod această impozitare este văzută ca o relaxare fiscală pentru cei cu venituri mici. Primul pas este să decizi dacă dorești”, a spus Petrescu.

Ea a precizat că în niciun caz nu se va renunța la cota unică de impozitare a profitului, de 16%.

În Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, postată pe site-ul Ministerului Finanțelor în primăvara anului trecut și aprobată tot în 2013 de Guvern și Parlament, se afirmă, la capitolul privind „Tendințe ale principalelor taxe și impozite pe orizontul 2014-2017”, că se intenționează „introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilităti fiscale: cote 8%, 12% si 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit, precum și reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse va avea un impact bugetar neutru”.