Moneda față de care leul a scăzut cel mai mult: 24%

Publicat: 05 01. 2017, 08:34

Leul a cumulat o depreciere de 3,75% față de dolarul american, com­pa­rativ cu nivelul de la sfârșitul anului 2015, în timp ce în raport cu francul el­ve­țian a pierdut aproximativ 1%. Depre­cierea leului față de euro în 2016 a fost de doar 0,4%.

Până în octombrie, moneda națio­na­lă era pe apreciere în fața princi­pa­lelor trei valute.

Pe parcursul lunii decembrie leul s-a depreciat atât față de euro, cât și în raport cu dolarul și francul elvețian, evo­luția fiind influențată de tendința regio­nală, alături de îngrijorările inves­ti­torilor privind o posibilă instabilitate politică în România în contextul incer­ti­tu­dinilor legate de noul guvern.

În raport cu euro, moneda națio­na­lă a pierdut în ultima lună a anului tre­cut 0,55%, în timp ce deprecierea față de dolar a fost de aproape 1%. În ra­port cu francul elvețian, pierderea a fost de 0,6% comparativ cu nivelul de la sfârși­tul lunii noiembrie. Minimul anului 2016, de 4,4444 lei/euro, a fost atins în iulie, aprecierea leului venind după ce la jumătatea lunii iunie cursul atinsese maximul ultimilor doi ani și jumătate, cotația urcând aproa­pe de nivelul de 4,54 lei /euro. Acest prag a fost în cele din urmă atins și chiar depășit la finalul anului trecut, maximul fiind atins chiar în ultima zi de tranzacționare a anului 2016.

Cursul leu/dolar a urcat în 28 de­cem­brie la un maxim istoric de 4,35 lei/do­lar, dar până în 30 decembrie a coborât la 4,3 lei/dolar. Dola­rul ame­rican este cotat indirect în piața ro­mâ­nească, în raport cu paritatea euro/dolar.

Anul trecut, rubla rusească le-a adus cel mai mare câștig investitorilor care au ales să parieze pe această va­lută, de 24,4%, și a fost urmată în topul va­lutelor care s-au apreciat cel mai mult față de leu de yenul japonez și dolarul canadian, cu avansuri de 6,9%.

Citește în continuare pe Ziarul Financiar.