Morgan Stanley: Cei care s-au așteptat la câștiguri imediate după listarea Facebook au fost naivi

Publicat: 01 06. 2012, 12:11
Actualizat: 01 06. 2012, 12:11

Investitorii care au cumpărat acțiuni Facebook așteptându-se la o creștere semnificativă pe termen scurt a fost naivi, a declarat James Gorman, directorul general al băncii de investiții Morgan Stanley, principalul aranjor al ofertei publice inițiale a rețelei de socializare, informează Mediafax, citând Bloomberg.

„Cei care au crezut că achiziția acestor acțiuni le va aduce imediat un câștig enorm au fost naivi, motivați de premise greșite. Companiile se listează pe bursă pentru a obține o bază de acționari pe termen lung. Aceștia sper că nu s-au panicat în timpul turbulențelor din ultimele zile”, a afirmat Gorman într-un interviu pentru CNBC.

Facebook a reușit pe 18 mai cea mai mare ofertă publică inițială derulată vreodată în industria IT, care a atras 16 miliarde de dolari, compania fiind listată cu o capitalizare de 104,2 miliarde dolari.

Performanța acțiunilor companiei în primele cinci zile de la listare este însă cea mai slabă în rândul celor mai mari oferte publice inițiale din ultimii 10 ani.

Operațiunea a fost marcată de controverse aprinse privind debutul haotic pe piața Nasdaq, ale cărei sisteme informatice nu au făcut față, și modul în care Facebook și aranjorii ofertei publice au comunicat informații cheie privind situația financiară a companiei.

Investitorii au inițiat mai multe procese împotriva Facebook, Nasdaq, Morgan Stanley și celorlalte bănci de investiții implicate în tranzacție, acuzate inclusiv că au supraapreciat prețul acțiunilor în cadrul ofertei publice, de 38 dolari pe unitate.

Acțiunile Facebook s-au depreciat cu 22% din 18 mai și au închis joi pe piața Nasdaq la 29,6 dolari, în urcare cu 5% față de nivelul de miercuri.

Gorman a afirmat că alocarea a 26% din volumul de acțiuni oferit în IPO către micii investitori nu este o măsură neobișnuită, ținând cont de interesul fără precedent manifestat de publicul larg pentru ofertă.

Totodată, șeful Morgan Stanley s-a arătat încrezător că autoritățile nu vor găsi nimic în neregulă cu modul în care a fost pregătită oferta publică inițială a Facebook.

Mai multe agenții americane de reglementare, inclusiv Comisia pentru Valori Mobiliare, au anunțat că analizează listarea Facebook.

Principala nemulțumire a investitorilor este legată de estimările privind evoluția veniturilor și profitului Facebook, cuprinse în prospectul pentru oferta publică. La câteva zile înainte de data listării, Facebook a prezentat un prospect revizuit în care avertiza că rezultatele financiare ale companiei ar putea fi afectate, pe viitor, de accesarea tot mai intensă a rețelei de socializare de pe dispozitive mobile, ale căror ecrane relativ mici nu permit afișarea de spoturi publicitare.

În presă au apărut însă informații potrivit cărora Facebook ar fi modificat inclusiv estimările pentru trimestrul al doilea și pentru anul în curs, iar noile cifre au fost transmise numai marilor investitori.