Motivul pentru care gigantul fast-food Burger King ar putea părăsi Statele Unite după 60 de ani

Publicat: 27 08. 2014, 13:20
Actualizat: 21 03. 2019, 21:43

Motivul pentru care sediul social al Burger King ar putea fi mutat, după 60 de ani, din Statele Unite către o destinație din țara vecină este unul simplu – reprezentanții săi ar putea în acest fel să plătească taxe mai mici, scrie Time.

Anunțul potrivit interesul americanilor pentru lanțul fast-food canadian a fost făcut de către junaliștii Wall Street Journal, citând surse din piață care au dorit să rămână anonime. Potrivit celor de la Wall Street Journal, reprezentanții Burger King Worldwide Inc. se află „în discuții” pentru achiziționarea Tom Hortons, lucru care ar putea să le permită acestora să își mute afacerea în Canada.

Deși legală, această practică a fost criticată în unele cercuri guvernamentale, fiind considerată „o portiță legislativă” de care pot profita marile companii americane pentru a evita să plătească contribuția corectă la buget, ca impozit pe venitul câștigat în afara țării. Burger King are 13.000 de restaurante în 98 de țări, deci obține câștiguri mari din afara granițelor americane.

Un alt motiv care ar putea să ducă la preluarea lanțului Tim Hortons este și acela că principalul competitor al Burger King, McDonald’s, are mare succes grație propriei sale mărci de cafea – McCafe, iar furnizorul canadian de cafea și gogoși ar putea să facă Burger King mai atractiv pentru clienții care îi vizitează restaurantele la orele dimineții.

Primul restaurant Buger King, pe atunci cu numele Insta Burger King, a fost deschis în anul 1954 în Miami, Florida, de James Whitman McLamore și de David Edgerton.

Expansiunea lanțului fast-food în Europa a început în anul 1975, primul său restaurant de pe continent fiind inaugurat în Madrid, Spania. Lanțul Burger King a fost prezent și în România, prin franciză. Aceasta a fost operat, până în 2012, de compania Atlantic Restaurant System.

În prezent, sediul social al Burger King se află în statul american Florida. Gigantul fast-food înregistra venituri de 1,97 miliarde de dolari și avea peste 34.000 de angajați, în 2012.