Motivul pentru care IKEA și Apple cumpără suprafețe masive de păduri, inclusiv în România

Publicat: 08 08. 2015, 18:20
Actualizat: 22 03. 2019, 10:56

This browser does not support the video element.

Ikea, grupul suedez specializat în retailul de mobilă și decorațiuni, a devenit recent cel mai mare proprietar de pădure din România, după ce a cumpărat 33.600 de hectare împădurite.  A fost prima achiziție de acest fel la nivel mondial efectuată de compania suedeză.

La rândul său, Apple a cumpărat echivalentul a 14.600 de hectare de pădure în Maine și Carolina de Nord, potrivit Forbes.

Dacă ar fi să întrebi directorii din fabricile de hârtie cu privire la practicile de sustenabilitate, ei ar spune, probabil, că fac o treabă bună, gestionând suprafețele după modelul de „pădure vie”, potrivit brandchannel.com.

Ei replantează și gestionează suprafețele forestiere astfel încât să obțină mai mulți arbori, menținând în același timp habitate pentru animale de pădure.

IKEA si Apple au început să cumpere păduri pentru a-și asigura materiile prime pentru birouri moderne și respectiv pentru cutii de iPhone cu design elegant.  Astfel, aceste companii afirmă că servesc drept exemplu pentru corporații de peste tot din lume pentru cum să gestioneze o pădure.

IKEA a achiziționat o suprafață de pădure de 33.600 de hectare în România astfel încât să își poată gestiona „în mod durabil” aprovizionarea cu lemn pentru mobilierul pe care îl produce, compania așteptându-se ca prețurile să crească în următorii ani din diferite motive.

Compania suedeză încearcă să majoreze cantitatea de lemn folosită doar cu 50% prin optimizarea design-ului produselor sale astfel încât să aibă grijă cât mai bine de pădurile pe care le deține, potrivit Wall Street Journal.  Între timp, IKEA își propune să dubleze volumul de produse pe care le vinde, până în 2020, comparativ cu anul 2012.

De menționat că IKEA a cumpărat 14.000 de hectare din suprafața achiziționată recent în România de la foști parteneri ai Universității Harvard implicați într-un caz de corupție, potrivit Harvard Crimson. Tranzacția a avut loc după ce Universitatea Harvard a cedat o parte din pădurile deținute în România către grupul suedez Greengold, ca urmare a scandalului de corupție în care a fost implicat Dragoș Lipan Secu, care a colaborat ca agent de investiții pentru Universitatea Harvard.  Acesta a fost acuzat că a primit mită 1,3 milioane de dolari, o excursie în Gran Canaria (Spania) în 2007 și un autoturism Chrysler Sebring. Secu a negat acuzațiile.

La începutul anului 2014 gândul a scris că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au acuzat pe Dragoș Lipan Secu, cel care administra pădurile universității Harvard, că ar fi aranjat cu vânzătorii de păduri să mărească în mod artificial prețurile plătite de Scolopax, o firmă a unui fond de investiții al Harvard, în intervalul 2007 – 2008.

Dragoș Lipan Secu ar fi luat mita de la vânzători pentru a cumpăra în numele Scolopax păduri la prețuri supraevaluate. Mita ar fi fost primită prin intermediul soției sale, Lipan Secu Mariana.

Între timp, și Apple contribuie la dezvoltarea durabilă a pădurilor, potrivit brandchannel.com.

„Suntem în mijlocul unuia dintre cele mai mari transferuri de teren din istorie”, a declarat Lisa Jackson, de la Apple, referitor la achiziționarea a 14.000 de hectare de pădure în Maine și Carolina de Nord.

În ultimii 15 ani au fost tăiate 23 de milioane de acri de pădure – echivalentul a 9,3 milioane de hectare – pentru obținerea de celuloză, hârtie și lemn masiv pentru produsele pe care le folosim cu toții, potrivit lui Jackson, care avertizează că terenurile cu păduri continuă să fie vândute și își schimbă proprietarii într-un ritm alarmant.

Apple vrea acum să își poată asigura lemnul din propria producție pentru ambalajele dispozitivelor pe care le face și să nu mai cumpere din alte surse.

Gigantul IT a cumpărat suprafețe de pădure și le va administra ținând cont de prevederile Fondului de Conservare în administrarea pădurilor.  Obiectivul Apple este de a exploata pădurile în mod sustenabil.

Ikea și Apple sunt totuși corporații și au obiective diferite de cele de ecologie și de conservare a mediului, comentează Gizmodo. Pentru moment însă, Ikea și Apple au găsit o cale de mijloc pentru a gestiona mai bine pădurile pe care le-au achiziționat.