Mugur Isărescu, despre cursul de schimb: „Noi nu am avut altă soluţie acum de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie”. Dolarul a atins un nou maxim

Publicat: 28 09. 2022, 15:38

Banca Naţională a României nu a avut altă soluţie de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie decât să pună un tampon de aceeaşi putere, şi anume cursul de schimb, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu guvernatorul băncii centrale. De aproape o săptămână, dolarul a sărit pragul psihologic de 5 lei și este încă în creștere.

„Nu poţi să te joci cu cursul de schimb – şi vă spun şi dumneavoastră şi am spus-o şi la începutul iernii – nici cu preţul la energie. Se duce în prea multe preţuri. Noi nu am avut altă soluţie acum de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie, 60-80% din inflaţia din România este din preţul la energie, direct sau indirect, decât să îi punem un tampon pe un factor care aceeaşi putere de impact: cursul de schimb. Şi ne-am asumat un risc. Nu avem balanţă de plăţi excendentară”, a afirmat Mugur Isărescu, citat de Agerpes. Guvernatorul BNR a făcut declarația la evenimentul de lansare a volumelor „Băncile Centrale şi calibrarea politicii monetare” şi „Central Banks and Monetary Policy Calibration”.

Cum a crescut rata inflației

Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%, în creștere față de 15%, în iulie. La energia electrică, avansul a fost de 16,37%, de la an la an, în timp ce la gaze naturale, a ajuns la 70,64%.

Dolarul american a atins, miercuri, un nou nivel maxim, conform cotației BNR, la 5.1794 lei, cu 4,15 bani mai mult decât marți (+0,81%), când a avut o valoare de 5.1379 lei, după ce joia trecută a depășit pragul psihologic de 5 lei pentru un dolar.

Spre deosebire de moneda americană, cursul euro a fost relativ stabil. Miercuri, cotația BNR a fost de 4,9479 de lei pentru un euro, ceea ce înseamnă cu 0,0042 lei mai mult decât marți, respectiv un avans de 0,08%.