Nasdaq majorează compensațiile în scandalul listării Facebook la 62 milioane dolari

Publicat: 23 07. 2012, 20:13
Actualizat: 19 02. 2016, 10:27

 

Nasdaq OMX, al doilea mare operator bursier din SUA, a majorat oferta de compensare a brokerilor care au înregistrat pierderi la debutul ofertei publice inițiale a Facebook, din cauza unei defecțiuni tehnice, cu 15,5%, la 62 milioane de dolari, în numerar, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.

Modificarea vine după criticile brokerilor de pe Wall Street la adresa planului inițial. Nasdaq mărește suma oferită pentru compensații de la nivelul inițial de 40 de milioane de dolari și elimină o propunere de creditare a majorității sumei prin reducerea costurilor de tranzacționare, potrivit propunerii înaintate Comisiei americane pentru bursă și valori mobiliare (SEC).

Primii care vor primi banii vor fi brokerii care au acordat despăgubiri clienților pentru pierderi.

„Este o încercare a Nasdaq de a arăta că recunoaște faptul că clienții sunt foarte nemulțumiți. Compensațiile în numerar sunt mult mai acceptabile pentru autoritățile de reglementare și concurență”, a declarat Larry Harris, profesor de finanțe și economie la University of Southern California din Los Angeles și fost economist șef al SEC.

Defecțiunile tehnice produse la bursa Nadaq la listarea Facebook au provocat pierderi investitorilor și au dus la declanșarea mai multor procese împotriva operatorului bursier.

Între companiile care vor cere compensații se numără Knight Capital Group, care a raportat săptămâna trecută o scădere de 79% a profitului în trimestrul al doilea, inclusiv o pierdere de 35,4 milioane de dolari legată de listarea Facebook.

Compania de investiții Citadel a înregistrat la rândul ei pierderi de până la 35 de milioane de dolari în același caz, potrivit unei surse apropiate situației.

După ce SEC va aproba planul Nasdaq, companiile vor avea la dispoziție o săptămână pentru a cere compensații.

Financial Times relata în luna iunie că cererile totale de despăgubiri din partea brokerilor, inclusiv din partea Morgan Stanley, aranjorul principal al listării Facebook, s-ar situa la peste 100 de milioane de dolari.

Problemele de soft de pe piața Nasdaq la listarea Facebook se află în centrul unei serii de investigații în privința listării de 16 miliarde de dolari a Facebook la mijlocul lunii mai.