NOUA TAXĂ pe care Guvernul vrea să o introducă de luna viitoare. 1,2 milioane de angajați, vizați de măsură

Publicat: 19 07. 2017, 08:12

Potrivit unui proiect de ordonanță publicat de Ministerul de Finanțe, din analiza evoluției numărului contractelor de muncă cu timp parțial, s-a constatat faptul că, în perioada 2012-2016, numărul contractelor de muncă cu timp parțial înregistrate la Inspecția muncii a avut o evoluție ascendentă. La 31 decembrie 2016 numărul lor a ajuns la 1.129.663 contracte cu timp parțial, în creștere cu 3,7 % față de aceeași perioadă a anului anterior, iar ponderea contractelor cu timp parțial în totalul contractelor de muncă active s-a majorat de la 15,8% în anul 2012 la 18,1% în anul 2016.

Potrivit datelor Ministerul de Finanțe, în România există circa 1,1-1,2 milioane contracte de muncă cu timp parțial, 370 mii salariați activi au un singur contract de muncă cu timp parțial, aproximativ 710 mii asigurați cu contracte de muncă cu timp parțial au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016), 70 mii salariați activi au un singur contract de muncă cu timp parțial, iar circa 282 mii persoane, deși aveau contract de muncă cu normă întreagă erau înregistrați la Casa de Pensii cu un venit mediu brut de 753 lei, adică la 60,2 % din salariul de baza minim brut de 1.250 lei.

„Prin urmare, se constată necesitatea implementării unor măsuri fiscale care să asigurare plata de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim pentru toți salariații, inclusiv pentru cei cu timp parțial de lucru și cei cu plata în acord, în scopul protejării și acestor categorii de salariați prin prisma drepturilor de pensii și de ocrotire a sănătății”, se arată în expunerea de motive a Ministerului de Finanțe. 

„Este o măsură abuzivă și a ne­pu­tinței organelor de control”

„Statul, prin ANAF și prin ITM, are instrumente prin care să îi iden­tifice pe cei care nu res­pectă legea, iar taxarea tu­turor celor care folosesc an­ga­jați part-time, inclu­siv a celor care o folo­sesc le­gal, este abuzivă. Este in­corect, este o măsură a ne­pu­tinței organelor de control de a-i putea sacționa pe acei ope­ra­tori care nu respectă legis­lația în do­me­niul muncii part-time”, a spus Dragoș Petres­cu, antre­pre­no­rul care con­tro­lează re­țeaua de res­tau­rante City Grill.

Potrivit unui calcul al ZF, încasările la bugetul de stat odată cu majorarea taxă­rii contractelor în regim part time ar putea crește cu valori cu­prinse între 2,5 și 7,6 mi­liarde de lei pe an.