NOUL IMPOZIT pe care îl vor plăti proprietarii de unități de cazare

Publicat: 16 05. 2013, 13:25
Actualizat: 20 03. 2019, 22:28

Noua modalitate de impozitare pentru proprietarii de unități de cazare va intra în vigoare de la 1 iulie. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Maria Grapini, a declarat că în urma elaborării formulei de calcul cei care dețin hoteluri sau pensiuni în România vor plăti, în medie, 55 de euro pe loc de cazare pe an.

În calcularea sumei pe care cei care dețin unități de cazare ar trebui să o plătească au fost luate în calcul atât zonele din orașe în care sunt amplasate acestea, cât și dacă unitățile de cazare se află în mediul urban sau rural.

„Această structură de impozit a fost calculată cu un grup de specialiști”, a declarat Grapini pentru un post de televiziune.

Spre exemplu, proprietarul unui hotel amplasat în cea mai bună zonă a Capitalei, denumită generic „zona A”, care le oferă oaspeților servicii de trei stele și care are un grad de sezonalitate de 100%, va plăti impozit 75 de euro pe cameră în fiecare an.

„Suma este mai mică decât dacă ar plăti impozit pe profit”, a mai explicat ministrul.

Totodată, proprietarul unui restaurant fast food aflat tot în zona A din Capitală, care are o suprafață de 50 de metri pătrați, va plăti pe an suma de 6.000 de lei (echivalentul a circa 1.388 de euro), în timp ce o persoană care deține un restautant într-o zonă rurală, ar putea plăti anual suma de 1.400 de de lei (echivalentul a aproximativ 324 de euro).

Grapini susține, de asemenea, că în acest mod persoanele care nu plăteau până acum impozit vor începe să îl plătească, iar cei care au plătit și până acum vor da statului sume de bani mai mici.

Cum va fi calculat noul impozit

Noul impozit va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcție de anumiți indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmând ca firmele să plătească mai puțin decât dacă ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit, a declarat ministrul Grapini, în cadrul unei conferințe organizate, luni, la Banca Națională a României (BNR).

În cazul unităților de cazare, indicatorii luați în calcul sunt numărul de locuri de cazare dintr-un hotel sau dintr-o pensiune, coeficientul de zonă etalon, mai exact locul unde este amplasată unitatea de cazare, și coeficientul sezonier.

„Pentru fiecare cod CAEN am identificat care sunt indicatorii relevanți care i-ar permite operatorului economic să facă un anumit venit. Concret, ce îl influențează pe un hotelier din București, din Covasna etc în funcție de mărimea hotelului, de locație, de capacitate? Și atunci la restaurante am luat alți indicatori relevanți, la service auto și reparații auto alți indicatori relevanți și suma pe care o stabilim prin acest studiu pe care l-am propus Ministerului de Finanțe este o sumă fixă care a provenit plecând de la istoricul cât s-a plătit în 2011 impozit corectat cu acei indicatori relevanți”, a explicat ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, potrivit Mediafax.

„Pornind de aici, am constatat că dacă le punem o sumă fixă, care este mai mică decât ar fi la o înregistrare corectă a veniturilor și cheltuielilor, fie 16% impozit pe profit, fie 3% pe cifra de afaceri, conformarea lunară este imediată, se simplifică foarte mult actul de control pentru că nu mai are ce controla, are de plătit o sumă fixă și atât”, a mai adăugat Grapini.(Raluca Ghinea)

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.