O importantă țară europeană vrea să înghețe salariile: „Aici Guvernul nu are nicio influență. Totul depinde de companii”

Publicat: 24 10. 2016, 10:04
Actualizat: 31 10. 2016, 15:44
După ce toate cele trei mari agenții de rating i-au retras Finlandei calificativul „AAA”, guvernul țării le cere cetățenilor să strângă cureaua pentru a ține pasul cu nemții și suedezii, care sunt exportatori mai productivi. Dacă aceștia nu vor proceda în acest fel, Finlanda nu va reuși să iasă din impasul economic în care se află și să-și reducă datoriile, acum în creștere, avertizează guvernul.
 
Premierul Juha Sipila, un milionar self-made care a câștig alegerile anul trecut promițând să revigoreze economia post-Nokia a țării, spune că exporturile sunt cheia succesului economic. Însă finlandezii va trebui să producă mai mult fără a fi plătiți mai mult dacă țara vrea să-și reducă din diferența de competitivitate de 15% față de principalii săi parteneri comerciali.
 
„Suntem în urma principalelor țări rivale”, declara Sipila într-un interviu recent. „Problema noastră este că exporturile au rămas în urmă, iar creșterea se bazează pe cererea internă”. Pentru redresarea economiei, „exporturile ar trebui să redevină motorul creșterii”.
 
Finlanda este prinsă într-un ciclu cu creștere redusă după ce a depășit o serie de contracții economice în 2015. Industria hârtiei, cândva dominantă, a cedat în fața ascensiunii digital media. Cea mai importantă companie a sa, Nokia, și-a vândut divizia de handseturi în 2013, iar criza economică din Rusia și-a pus amprenta asupra comerțului.
 
Într-un interviu de luna trecută, ministrul finlandez al comerțului Kai Mykkanen declara că perspectivele sunt „foarte întunecate”, în condițiile în care retorica protecționistă domină alegerile americane, iar legăturile geopolotice est-vest se deteriorează. Finlanda se bazează pe exporturi pentru aproximativ 40% din PIB-ul său. Țara a înregistrat un deficit comercial aproape în fiecare lună a acestui an, în condițiile în care exporturile au scăzut cu aproximativ 15% în perioada decembrie-august.
 
Finlandezii au spus deja adio perspectivei unor majorări salariale. Muncitorii au acceptat o majorare de numai 0,4% în acest an și nu vor beneficia de nicio majorare în 2017.
 
Cu plățile sub control, Sipila spune că următorul pas este să se asigure că finlandezii chiar produc mai mult. „Aici, guvernul nu prea are nicio influență, totul depinzând de companii. Însă, din discuțiile cu exportatorii de top, o creștere de 5% a productivității nu reprezintă o problemă”, a spus premierul finlandez.
 
Citește în continuare pe Ziarul Financiar.